Lübnan'da Yeni Reform Planı

06 Mayıs 2020

Lübnan’da hükümet henüz bazı kısımları net olmayan ve detayları açıklanmayan bir reform planı karşılığında IMF’den en az 10 milyar ABD Doları destek almayı umuyor.

Başbakan Diab 30 Nisan’da bir finansal/ekonomik kurtarma planının ana hatlarını resmi olarak kamuoyu ile paylaştı. Geçtiğimiz Ekim ayı sonunda istifa eden hükümet yerine 21 Ocak’ta kurulan yeni kabine, ülkenin milli gelirinin yüzde 170’ini aşan 92 milyar ABD Dolarlık kamu borcunu azaltmak ve ekonomiyi tekrar rayına oturtmak için IMF’den yardım isteneceğini duyurdu. Hatırlanacağı gibi yabancı para cinsinden yıl içinde vadesi gelen eurobond cinsinden borçların ödenemeyeceği daha önce duyurulmuştu. Temerrüde düşülen eurobond toplamı 30 milyar ABD Doları seviyesinde.

Başbakan Diab reform planı sayesinde en az 10 milyar ABD Doları destek almayı ve 2018 Mayıs ayında Paris’te gerçekleştirilen CEDRE Konferansı’nda (Lübnan’ın ihtiyacı olan alt yapı yatırımlarına destek amacıyla düzenlenen uluslararası konferans) vaat edilen 11 milyar ABD Dolarının da bu vesileyle önünün açılmasını umuyor. 

Kaynak: Yerel Basın/Derleyen Beyrut Ticaret Müşavirliği