Lübnan'da Yeni Hükümet Kuruldu ve İki Bakan İlk Yurt Dışı Gezisini Türkiye'ye Yaptı

08 Şubat 2019

Lübnan'da dokuz aydan uzun süredir devam etmekte olan siyasi pazarlıkların bir mutabakat ile sonuçlanması ile yeni hükümet 31/01/2019 tarihinde kurulmuştur. 
 
Hükümetin kurulması ile birlikte ülkede önemli bir reform sürecinin başlatılması beklenmektedir. Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz Nisan ayında sonuçlanan ve Fransa önderliğindeki donör ülkelerin (Ülkemiz de dahil) bir araya geldiği, Lübnan’a özel sektör katkısıyla yapılacak reformalar için destek sözü veren CEDRE (Conférence Économique pour le Développement du Liban par les Réformes avec les Entreprises) (kısaltma aynı zamanda ülkenin sembolü olan sedir ağaçlarının Fransızcadaki karşılığıdır) toplantılarında, katılımcı ülkeler tarafından 860 milyonluk kısmı hibe olmak üzere toplam 10,2 milyar ABD Doları alt yapı/reform desteği verilmesi kararlaştırılırmıştır.

Hükümetin kurulmasının hemen ardından Lübnan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Mansur Battiş, Dış Ticaret İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Hasan Mrad, Başbakan Saad Hariri'nin Özel Danışmanı Fadi Fevvaz ve diğer bazı yetkililerden oluşan bir heyet, resmi temaslarda bulunmak üzere dün (07/02/2019) Ülkemize bir günlük çalışma ziyareti gerçekleştirmiştir. İki bakan, ilk yurt dışı temasları olan bu toplantı vesilesiyle Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar PEKCAN ile biraraya gelmişlerdir. Son derece olumlu bir havada geçen, taraflar arasında ticaret hacmini artırılması ve iki ülkenin bazı ürünlerde uyguladığı kısıtlamalara yönelik çözüm yollarının masaya yatırıldığı görüşmenin Türkiye-Lübnan arasındaki ticari ilişkilere yeni bir ivme kazandırması beklenmektedir. 
Beyrut Ticaret Müşavirliği