Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Toplantısı

10 Kasım 2020

Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Toplantısı

Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Ekonomi Liderleri Toplantısı, Malezya liderliğinde 20 Kasım 2020 tarihinde, Covid-19 nedeniyle -APEC tarihinde ilk defa- sanal olarak gerçekleştirilecektir.

Toplantıya Malezya Başbakanı Tan Sri Muhyiddin Yassin başkanlık edecek olup, 21 APEC ülkesi Ekonomi Liderinin tamamının katılımı beklenmektedir.

Toplantıda, Bogor Hedeflerinin yerini alacak temel politika belgesi olan, bölgenin “2020 Sonrası Vizyonu” belgesinin ilan edilmesi beklenmektedir. Bu önemli belgeyi kaleme alan öncü ülkelerden olan Malezya, belgeyi önümüzdeki haftalarda tamamlamak için tüm APEC ekonomileri ile işbirliği içinde çalışmaktadır. Belgenin, önümüzdeki yıllarda bölgenin birincil başvuru kaynağı olması beklenmektedir.

Malezya ayrıca, son iki yıldır üzerinde uzlaşma sağlanamayan kritik öneme sahip bir belge olan Liderler Deklarasyonu’nun da uzlaşılarak toplantıda ilan edilmesini amaçlamaktadır.

Malezya, APEC'e ikinci kez ev sahipliği yapmaktadır. Malezya, ilk olarak 1998'de APEC Başkanı sıfatıyla toplantıya ev sahipliği yapmıştır.

Detaylar için https://www.myapec2020.my/en/ sayfasından bilgi edinmek mümkündür.