Kuala Lumpur - Singapur Hızlı Tren Projesi (HSR) İptal Edildi

04 Ocak 2021

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur ile Singapur arasındaki seyahat süresini 90 dakikaya indirmek amacıyla Malezya ve Singapur arasında 2016 yılında imzalanan 350 kilometre uzunluğundaki ve tahmini proje bedeli 15 milyar dolar olan Hızlı Tren Projesi (HSR), pandeminin Malezya ekonomisine getirmiş olduğu ekonomik yükler göz önünde bulundurularak, Malezya’nın talebi üzerine sonlandırıldı.

Malezya ve Singapur arasındaki ticaret ve yatırımları geliştirmek ve bölgesel kalkınmaya katkıda bulunmak amacıyla ilk olarak 2010 yılında Malezya tarafınca teklif edilen proje, henüz inşaatına başlanmadan Malezya’da meydana gelen seçimlerin akabinde, dönemin Malezya Başbakanı Mahathir Mohammed’in talebi üzerine 2018 yılında askıya alınmıştı. Proje müzakerelerinin yeni Malezya Başbakanı Tan Sri Muhyiddin Yassin döneminde devam etmesi beklenirken Covid-19 pandemisi nedeniyle müzakereler ertelenmiş ve Malezya’nın nihai kararını açıklaması için 31 Aralık 2020 tarihine kadar süre tanınmıştı.

Malezya Başbakanlığının yazılı açıklamasında, proje sözleşmesinin Malezya'nın talebiyle iptal edildiği belirtilerek, "İki ülkenin yönetimi, bir takım müzakereler yapmak üzere masaya oturmuş ve teknik detaylarda istenilen anlaşmaya varılamamıştır. Malezya, projenin iptali sebebiyle Singapur'a tazminat ödeyecektir." ifadesi kullanıldı.

Singapur Başbakanlığının açıklamasında ise, projenin iptalinin iki ülke ilişkilerini olumsuz etkilemeyeceği belirtilerek, "Malezya ile derin ve çok yönlü ilişkilerimiz devam edecektir. Her iki ülkenin ortak menfaati için yakın işbirliğine devam edeceğiz." denildi.

Resmi açıklamalarda, Malezya'nın Singapur'da ödeyeceği tazminat miktarına ise değinilmedi.
 
Kaynaklar:
https://www.thestar.com.my/index.php/news/nation/2021/01/01/malaysia-singapore-terminate-hsr-project
Anadolu Ajansı-Kuala Lumpur