Maleyza Kralı, 1 Ağustosa kadar Olağanüstü Hal İlan Edilmesine Onay Verdi

13 Ocak 2021

Malezya Kralı Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, 1 Ağustos'a kadar veya mevcut Kovid-19 dalgası azalana kadar ülke genelinde Olağanüstü Hal ilan edilmesine onay verdi. Saray tarafından yapılan açıklamada, Kraliyet Hanesi Sorumlusu Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin, kararın Başbakan Tan Sri Muhyiddin Yassin'in dün Kral ile görüşmesi sonrasında verildiğini söyledi.

Olağanüstü Hal ilanı, Kralın, “Federasyondaki güvenliğin, ekonomik hayatın, kamu düzeninin veya herhangi bir kısmının tehdit altında olduğu ciddi bir acil durumun mevcut olduğuna ikna” olması durumunda olağanüstü hal ilan edilebileceğini öngören Federal Anayasa'nın 150 (1) Maddesi uyarınca ilan edildi. Acil durumun erken sonlandırılıp sonlandırılmamasını belirlemek için hükümet ve Muhalefet milletvekilleri ile ilgili sağlık uzmanlarından oluşan bir acil durum komitesi oluşturulacak.

Kararname, hükümetin yarından itibaren iki hafta boyunca altı eyaleti kapsayan yeni bir Kısıtlı Hareket Kontrolu (MCO) duyurmasından sadece bir gün sonra geldi. Muhyiddin dün çeşitli eyaletler için ikinci MCO safhasını duyurdu ve kırılma noktasına yaklaşan ulusal sağlık sistemini gerekçe gösterdi.

Beş eyalette - Melaka, Johor, Penang, Selangor ve Sabah - ve Kuala Lumpur, Labuan ve Putrajaya federal bölgelerinde ilan edilen hareket kontrol düzeni MCO 26 Ocak'a kadar sürecek olup, Covid koşullarında bir iyileşme görülmemesi durumunda uzatılması söz konusu olabilecektir.