Malezya Doğal Gaz Yol Haritası

07 Aralık 2020

Başbakan Muhyiddin Yassin, iklim değişikliği sorunuyla mücadelede doğal gazın tercih edilen bir enerji kaynağı olacağının altını çizerek, Doğal Gaz Yol Haritası'nın (NGR) 2021'in ilk çeyreğinde açıklanacağını söyledi.

12. Malezya Planı 2021-2025 kapsamında NGR'nin, ülkenin enerji sektöründe Ulusal Enerji Politikasının önemli bir parçasını oluşturacağına işaret eden Başbakan, doğal gazın "büyüyen yenilenebilir enerji kaynakları ile sinerji içinde güvenli, uygun fiyatlı ve sürdürülebilir temel yük enerji kaynağı sağlayan bu enerji geçişinde önemli bir köprü rolü oynamasının” beklendiğini söyledi.

Malezya, 1980'lerden beri ekonomik büyümesini desteklemesini sağlayan 42 trilyon metreküp kanıtlanmış doğal gaz rezervine sahip bir ülke olarak öne çıkarken, 1983'ten bu yana 11.000'den fazla kargo teslim eden Petroliam Nasional Bhd (Petronas) da dünyanın en büyük beşinci sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracatçısı.

Enerji kaynaklarındaki talebin temiz ve sürdürülebilir kaynaklardan geçişini kabul eden Petronas başkanı ve grup CEO'su Tengku Muhammad Taufik Tengku Aziz, gaz ve LNG'nin talebi karşılamak için iyi bir konumda olduğunu söyledi ve gazın olumlu büyüme görünümünde yükselen bir trendde kaldığını ve 2040 yılına kadar birincil enerji karışımının dörtte birini oluşturacağını belirterek, “O zamana kadar yılda 720 milyon ton tüketecek bir pazara doğru gittiğimize hâlâ inanıyoruz. Talep, özellikle Asya'dan geliimekte olan piyasalar tarafından teşvik edilecek" dedi.

https://www.thestar.com.my/business/business-news/2020/12/04/government-to-unveil-natural-gas-roadmap