Moritanya Yeşil Hidrojenle Demir Çelik Endüstrisi Kurmayı Hedefliyor

23 Mart 2024

Moritanya Yeşil Hidrojenle Demir Çelik Endüstrisi Kurmayı Hedefliyor

Moritanya, düşük maliyetli yenilenebilir elektrik üretimine olanak tanıyan önemli güneş ve rüzgar kaynaklarına sahiptir. Ek olarak, son zamanlarda doğal gaz keşifleri mevcut enerji kaynaklarının kapsamını genişletmiştir. 2024 yılında Moritanya-Senegal sınırında, kıyıdan 60 km açıkta bulunan GTA Doğalgaz Sahası’nda BP işbirliğiyle LNG üretimine başlanacaktır.
Moritanya'nın toplam hidrojen üretim potansiyelinin yılda 20,1 milyon ton olduğu, kıyı bölgelerinin yalnızca %5'ini rüzgar ve güneş üretimine ayırarak 12 Mt yeşil hidrojen üretebileceği, ayrıca depolama kapasitesi yeterli olduğunda SMR ve CCS ile doğalgazdan 8,1 Mt H2 üretilebileceği, alternatif olarak metan pirolizi teknolojisiyle bu üretimin yarısını, yani 4 MtH2'yi sağlayabileceği değerlendirilmektedir.

Moritanya şubat ayında yeşil hidrojen üretimi için Mısırlı şirket Infinity, B.A.E. menşeli Masdar ve Alman Conjuncta'nın da aralarında bulunduğu uluslararası şirketlerden oluşan bir konsorsiyum ile toplam değeri basına 34 milyar USD olarak yansıyan bir projeye ilişkin mutabakat zaptı imzaladığını duyurdu. Moritanya Petrol, Enerji ve Maden Bakanlığı açıklamasında, üç şirketten oluşan konsorsiyumla imzalanan mutabakat zaptının üç aşamada yeşil hidrojen üretim kompleksi geliştirmeyi amaçladığını belirtti. Bu kapsamda başkent Nuakşot'un kuzeydoğusunda yeşil hidrojen ve türevlerine yönelik bir üretim kompleksi oluşturulacak ve 8 milyon tona kadar yeşil hidrojen veya eşdeğeri yenilenebilir yakıt üretilebilecek. Projenin ilk aşamasının 2028 yılına kadar faaliyete geçmesi bekleniyor.

Yeşil hidrojen üssü olma yolundaki gelişmelerin yanında Moritanya yılda 14 milyon ton demir cevheri ihraç eden bir ülke olup, ülkenin yeşil hidrojen üretimini sağlamasının ardından orta vadeli hedefinin de bu kaynağı kullanarak yeşil demir-çelik üretimi olduğu ifade edilmektedir. Nitekim son dönemde Moritanya Maden ve Enerji Bakanlığı’nca yayınlanan PPP proje dosyalarında da bu strateji ifade edilmeye başlanmıştır.
 

Kaynak: Nuakşot Ticaret Müşavirliği