Moritanya’da Temel Gıda Maddelerinde Olağanüstü Fiyat Artışı Gözlenmektedir.

22 Ocak 2021

Moritanya’nın başkenti ve en büyük şehri olan Nuakşot pazarlarında ve bazı kasabalarında, özellikle fiyatı 1250 MRU'dan 1850 MRU’ya yükselen 50 kg’lık Moritanya pirinci,  fiyatı 170 MRU'dan 270 MRU'ya yükselen 5 litrelik yağ kutusu ve şu anda 10.600 MRU yerine 14.000 MRU'ya satılan bir ton kuru buğday gibi temel gıda ürünlerinin fiyatlarında son bir aylık dönemde olağanüstü bir artış gözlemlenmekte, benzer şekilde un ve makarna gibi ürünlerin fiyatları da sistematik olarak yükselmeye devam etmektedir. 

Pandemi tedbirleri nedeniyle gelir kaybına uğrayan ve devlet tarafından doğrudan gelir desteği sağlanan geniş halk kesimi bu fiyat artışlarından son derece olumsuz etkilendiğinden, hükümet tarafından soruna çözüm arayışları sürmektedir.

Bu kapsamda Sayın Cumhurbaşkanı Mohamed O. Cheikh Ghazouani'nin artan temel ürün fiyatları olgusunu izlemek için bir çalışma geliştirmek üzere verdiği talimat üzerine Bakanlar Kurulu bu sorunu görüşmek üzere dün bir toplantı gerçekleştirmiştir.
 
Moritanyalı tüccarlar, bu fiyat artışlarını malların taşınması için kullanılan konteynerlere uygulanan tarifedeki artışla gerekçelendiriyor. Krizin, en büyük üretici konumundaki Çin'in konteyner üretimindeki azalmanın bir sonucu olduğu belirtilmektedir.
 
Oysa 2020 yılı sonunda yaşanan sebze-meyve darboğazının ardından gıda ürünlerinde arz güvenliğini sağlamak ve fiyat artışını önlemek için Ticaret Bakanlığı’nca özenli bir çalışma yürütülmekteydi.

 Kaynak: https://cridem.org/C_Info.php?article=744720