Brexit İspanyol Sanayisine Yılda 2.6 Milyar Avro’ya Mal Olabilir

11 Mart 2019

Oliver Wyman isimli danışmanlık firması tarafından müşterilerine yönelik İspanya ve Portekiz pazarları için hazırlanan rapora göre İspanya’da Brexit’ten en çok etkilenecek olan sektörlerin otomotiv ve tarım- gıda sektörleri olacağı belirtiliyor. Raporda otomotiv ve tarım- gıda sektörlerinde faaliyet gösteren İspanyol firmaların bütçelerinin ve istihdamlarının Brexit’ten negatif etkilenip 2.600 milyon avroya ulaşabilecek ektra masrafların ortaya çıkabileceğine de yer verildi. 
2012’de İspanya’daki finans sektöründeki krizinin toplam maliyetini de hesaplayan danışmanlık firmasına göre İspanya’nın Avrupa genelinde Brexit’ten en çok etkilenen 6. ülke olacağı belirtildi. Brexit’ten dolayı İspanya’da en çok negatif etkilenen özerk bölgelerin ise İngiltere ile ticari ilişkilerinin yoğunluğu nedeniyle Katalunya ve Valensiya Özerk Bölgeleri olması bekleniyor.
Raporda Brexit’ten en çok etkilenen AB üyesi Almanya’nın olacağı ve Alman firmalarının Brexit nedeniyle yapacağı harcamaların 9.400 milyon avroya ulaşabileceğinden de bahsediliyor. Almanya’dan sonra sırasıyla Hollandalı firmaların 4.400 milyon avroluk, Belçika ve Fransız firmalarının ise Brexit nedeniyle toplam 3.900 milyon avro harcaması bekleniyor.

Öte yandan raporda İngiltere Birleşik Krallığı’nın ise Brexit nedeniyle en çok para kaybeden ülke olacağına da değiniliyor. Avrupa Birliği ile olan ticari ilişkilerinin bir bütün olarak bozulması nedeniyle İngiltere’nin 35.000 milyon avroluk ticari zarara uğrayacağı hesaplanıyor.
İspanyol sanayi firmalarının 4. müşterisi olan İngiliz firmalarına yapılan ihracatlarda anlaşmasız Brexit durumunda otomotiv sektöründe % 10 oranında ve alkollü içecek sektöründe ise % 8 oranında gümrük vergisi masrafları orataya çıkacak. Ayrıca şu ana kadar gerekli olmayan ihracat sertifikalarının hazırlanması de zaman kaybına neden olacak.
Oliver Wyman Danışmanlık firması, İspanya’da Brexit’in otomotiv sektörüne maaliyetinin yıllık 886 milyon avroya, gıda- tarım ve tüketim ürünleri sektörlerine maaliyetinin  ise 242 milyon avroya ulaşabileceğini hesapladı.
İspanyol Otomotiv ve Kamyon Üreticileri Derneği (ANFAC) yetkilileri tarafından yapılan açıklamada benzin fiyatlarındaki artış nedeniyle İspanya iç pazarında tüketicilerin otomobil satın alma taleplerinin azalmaya başladığını ve İspanya otomotiv sektörü üreticilerinin iç pazardaki daralmadan dolayı dış pazara daha çok açılmaya çalıştığı bir dönemde İspanya otomotiv sektörünün Brexit’ten çok ağır etkilenebileceği belirtildi. İspanya, İngiltere’ye ve Almanya’ya, Fransa’dan daha çok otomobil ihraç etti. Yılda toplam 400.000 adet otomobil İspanya’dan İngiletere’ye ihraç edildi. İspanya’nın otomobil ihracatının toplam % 12’si İngiltere’ye yapılmış oldu. Katalunya’da fabrikası olan Seat, ihracatının % 11’ini İngiltere’ye yapıyor.
İngiltere ile İspanya arasında sınır konulması halinde meyve ve sebze üreticilerinin 300 milyon avrodan çok ticari zarara girmesi bekleniyor.
Tüketim mallarına getirilecek gümrük vergilerinden ise en çok Galisya Özerk Bölgesi’nin etkilenmesi bekleniyor. Raporda Galisya’nın toplan ihracatının % 30’unu gerçekeştiren Inditex Grubu’nun özellikle erkek ve çocuk hazır giyim ürünlerinin ihracatının Brexit’ten negatif etkileyebileceğine de yer veriliyor.

Yayınlayan Madrid Ticaret Müşavirliği 
Kaynak El Mundo