Cemex, Valensiya'daki Çimento Fabrikasını 158 Milyon Avro’ya Türk Firması ÇİMSA’ya Sattı

21 Mart 2019

Çimsa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş.,  Meksikalı grup Cemex’in İspanya’daki beyaz çimento fabrikasını satın aldı. Cemex, İspanya’daki beyaz çimento fabrikasını yaklaşık 180 milyon dolara (158 milyon avroya) satmış oldu.
Cemex tarafından dün yapılan açıklamada son anlaşmanın Nisan 2019 tarihinde hazır olması ve satışın 2019 yılının ikinci yarısında tamamlanmasının planladığı belirtildi. Bu anlaşmanın sonuçlanabilmesi için ilgili yerel izinlerin alınması gibi gerekli koşulların sağlanması gerekiyor.
Cemex’in Buñol’daki fabrikasında yaklaşık 180 çalışanı bulunuyor. Ayrıca fabrikada 2007 yılında kurulmuş beyaz çimento kısmı ile daha önce faaliyete geçmiş gri çimento kısmı da yer alıyor. Türk grup, çimento fabrikasının sadece beyaz çimento (üretim ve dağıtım) kısmını satın almayı amaçlıyor. Fabrikanın gri çimento kısmının bu satın alma sonrasında Cemex tarafından kapatılması bekleniyor. Cemex, 2018 yılı başında gri çimento üretimi yapan Mallorca Adası’ndaki Lloseta fabrikasıyla Almería Gádor’daki  fabrikalarını da kapatmıştı. Şimdiye kadar Buñol Fabrikasında yılda 1.093.000 ton gri çimento ve 575.000 ton da beyaz çimento üretiliyordu.  Fabrikanın beyaz çimento gerçek üretimi yıllık 690.000 tona ulaşabilir.
Cemex’in yetkilileri yaptıkları açıklamada, Buñol çimento fabrikasının satışının 2018 yılında hazırlanan firmanın hesaplarındaki açıkları kapatma stratejik planı dahilinde gerçekleştiğine yer verdiler. Yetkililer bu plan sayesinde Cemex’in daha güçlü bir şekilde büyümeye devam etmesini planladıklarını da sözlerine eklediler. Cemex, bu satıştan elde ettiği gelirle borçlarının büyük bir kısmını ödemeyi planlıyor.
Cemex’in İspanya müdürü Pedro Palomino yakın bir tarihte yaptığı bir röportajda, Valensiya’daki fabrikalarının enerji fiyatlarının artışından negatif etkilenirken Mısırlı, Hırvat ve özellikle Türk üretici rakip firmaların bu durumdan etkilenmediğini ve bu fırsattan yararlanıp çimento pazarında daha güçlü bir pozisyon yakaladıklarını belirtmişti.
1972 yılında kurulan ve Türk çimento sektörünün en büyük firmalarından biri olan Çimsa Grubu, Buñol’daki fabrikayla ilgili planlarını henüz açıklamadı. Çimsa’nın şu anda Mersin, Eskişehir, Kayseri, Niğde ve Afyonkarahisar’da fabrikaları, Ankara’da bileme tesisi, Marmara ve Malatya’da iki çimento ambalaj tesisi yer almaktadır.
Beyaz çimento sektöründe dünya liderlerinden biri de olan Çimsa’nın İspanya’da Alicante ve Sevilya’da dağıtım tesisleri bulunmaktadır. Avrupa genelindeki dağıtım tesisleri ise Hamburg (Almanya), Trieste (İtalya), Gazimagosa (K.K.T.C.), Köstence (Romanya) ve Novorossiysk (Rusya)’da yer almaktadır.

Yayınlayan Madrid Ticaret Müşavirliği
Kaynak Expansion