EBRD: Karadağ ekonomisinin bu yıl yüzde dokuz küçülmesi bekleniyor

02 Ekim 2020

Avrupa Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) son tahminlerine göre, turizm sektörünü kötü şekilde etkileyen Covid-19 salgını sonucunda Karadağ ekonomisi bu yıl yüzde dokuz küçülecek.

Mayıs ayında yayınlanan tahmininde, EBRD, Karadağ'da gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde sekiz azalacağını tahmin etmişti.

EBRD raporunda, “Pandeminin turizmi çok kötü etkilediği: yılın ilk yedi ayında yabancı turistlerin geceleme sayısının bir önceki yıla göre % 85 azaldığı; turistlerin çoğu yaz aylarında ülkeyi ziyaret ettiği; Turizmdeki çöküşün, turizmin normalde beşte bir oranında katkıda bulunduğu GSYİH'yi ciddi şekilde etkileyeceği” belirtildi.

EBRD, yayınlanan en son Bölgesel Ekonomik Beklentilerinde, Karadağ'ın önümüzdeki yıllarda % 5'lik bir GSYİH büyümesi göreceğini, Mayıs ayında ise % 10,5'lik bir büyüme öngördüğünü ifade etti.
EBRD, "GSYİH'nın 2021 yılında  yüzde beş oranında toparlanması beklendiğini, sosyal mesafenin 2021 yılına kadar sürdürülmesi olasılığıyla ilgili olumsuz riskler olduğunu" vurguladı.

Raporun Karadağ ile ilgili bölümünde, ekonominin 2020'nin ikinci çeyreğinde deflasyona girdiği ve yıllık enflasyonun Nisan-Haziran 2020 döneminde ortalama % -0,7 olduğu belirtildi.

Raporda, ayrıca, “Bireyler ve firmalara yönelik şirketlerin likiditesi ve işyerleri korumanın yanı sıra savunmasız grupları desteklemeye odaklanan Covid-19'un olumsuz etkilerini hafifletmek için Hükümetin getirmiş olduğu önlemlerinin, 2020 yılı sonuna kadar kamu borcunu GSYİH'nın yüzde 90'ına çekebileceği” ifade edildi.

EBRD, Arnavutluk ve Karadağ ülkelerinde turizm sektöründeki çöküş, küresel tedarik zincirlerindeki aksaklıklar ve düşük sanayi üretimi, doğrudan yabancı yatırım girişleri ve işçi dövizlerindeki düşüş nedeniyle, Batı Balkanlar'daki üretimin 2020'de % 5,1 oranında düşmesini beklemektedir. GSYİH büyümesi 2021'de % 3,4'e yükselebilir.

EBRD, bu yılki daralmaların, bu yıl turizm sezonunun çoğunu kaybeden Arnavutluk, Hırvatistan, Kıbrıs, Yunanistan ve Karadağ gibi dış gelir kaynaklarına son derece bağlı ekonomilerde büyük olasılıkla en büyük olacağını ifade etti.
 
Kaynak: Karadağ Haber Ajansı MİNA
Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği