Karadağ'da Şubat Ayında DYY’nin Toplam Çıkışı 95,2 milyon Avro Oldu

06 Mayıs 2021

Karadağ Merkez Bankası'nın (CBCG) ön istatistiklerine göre Karadağ'da, doğrudan yabancı yatırımların (DYY) toplam girişi Şubat ayında 135,1 milyon Avro olurken, çıkışı ise 95,2 milyon Avro olarak gerçekleşti.

Merkez Bankası'nın en son bülteninde, net doğrudan yabancı yatırımların, yani giriş ve çıkış arasındaki farkın, Şubat ayında yıllık % 41,5 düşüşle 39,9 milyon Avro olarak gerçekleştiği belirtildi.

Bültende, " Sahiplik ve borçlu yatırımlarındaki artışın bir sonucu olarak, doğrudan yabancı yatırımların toplam girişinin ilgili döneme göre %39,7 daha yüksek olduğu" ifade edildi.
 
Karadağ’da yerleşik olanların yurt dışındaki yatırımları 3,3 milyon Avro olup, Karadağ'da yerleşik olmayanlar tarafından yatırılan paranın çekilmesi 91,9 milyon Avro olarak gerçekleşti.
 
Mülkiyet yatırımlara ilişkin doğrudan yabancı yatırımların girişi 42,3 milyon Avro olup, toplam girişin %31’ini oluşturmaktadır. Söz konusu tutarı, 18,7 milyon Avro’luk gayrimenkul yatırımlara dayalı girişi ve 23,6 milyon Avro’luk şirketler ve bankalara yapılan yatırımların girişini oluşturmaktadır.
Şirketlerarası borç şeklindeki DYY girişi 91,3 milyon Avro olup, geçen yılın aynı dönemine göre %69 oranında artış kaydedildi.
 
Kaynak: Karadağ Haber Ajansı MİNA
Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği