Karadağ Başbakanı Sn. Markoviç yeni bir ekonomik toparlanma tedbirler paketini sunuyor

10 Nisan 2020
Karadağ Başbakanı Dusko Markoviç, faaliyetleri askıya alınan ve finansal durumu tehlikeye altında olan ticari işletmelere yönelik ücretli izinli çalışanlar, karantina veya tecrit halinde çalışanların yanı sıra yeni işçilerin istihdamı konularında Hükümetin hazırladığı yeni bir tedbir paketini sundu.
Sn. Markoviç, önerilen tedbirlerin, salgın tedbirlernedeniyle kapatılması gereken sektörlerde kayıtlı her çalışan için Nisan ve Mayıs 2020 dönemi için asgari ücretin % 70'i, vergilerin % 100'ü ve asgari ücrete yapılan katkılar tutarında kapalı faaliyetler için sübvansiyonlar içerdiğini söyledi.

Sn. Markoviç, “Yeni tedbirlerin ayrıca, salgın tedbirler nedeniyle çalışma koşulları tehlikeye altında olan sektörlerde kayıtlı her çalışan için Nisan ve Mayıs aylarında brüt asgari ücretin % 50 oranında zor durumda olan faliyetler için sübvansiyonlar içerdiğini” sözlerine ekledi.
Yeni tedbirler ayrıca, 11 yaşın altındaki bir çocuğa bakmak için evde kalmak zorunda kalan her bir çalışan için ücretli izinlerde Nisan ve Mayıs aylarında brüt asgari ücretin % 70 oranında çalışanların ücretlerine ilişkin sübvansiyonlar içerdiğini ifade etti.

Sn. Markoviç, “Karadağ Hükümetinin ayrıca karantinaya alınması veya tecritte olması gereken tüm çalışanlar için, Nisan ve Mayıs 2020 dönemi için brüt asgari ücretin % 70 oranında karantina veya tecrit altındaki çalışan ücretlerine ilişkin sübvansiyonların yanı sıra Karadağ İstihdam Bürosu'nda işsiz kişiler olarak kayıtlı olan kişileri Nisan ayında istihdam eden girişimciler, mikro, küçük ve orta ölçekli şirketlere yönelik, 6 ay boyunca brüt asgari ücretin %70 oranında yeni istihdam sübvansiyonları önerdiğini” ifade etti.

Ayrıca, Karadağ Hükümetinin almış olduğu önlemlerini tamamlamak üzere yeni kredi hatlarını tasarlamak için Yatırım ve Kalkınma Fonu'nu görevlendireceğini de sözlerine ekledi.
 
Kaynak: Karadağ Haber Ajansı MİNA
Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği