Karadağ, demiryolu altyapısının geliştirilmesi için 40 milyon Avro tutarında mali destek elde etti

15 Aralık 2020

Avrupa Birliği, demiryolu altyapısının geliştirilmesi için 40 milyon Avro tahsis ederek Karadağ'da Ekonomi ve Yatırım Planını uygulamaya başlamıştır.

Batı Balkanlar Yatırım Çerçevesi Yönlendirme Komitesi, “Avrupa Birliği, Karadağ'a ülkedeki demiryolu altyapısının geliştirilmesi için 40,2 milyon Avro tutarında mali destek ayırmış; bunun yarısı geri ödemesiz yardım olarak verilirken, geri kalan fonlar Avrupa Yatırım Bankası tarafından kredi olarak sağlanacaktır” dedi.

Bu önemli yatırım, Planın Karadağ'da uygulanmasının başlangıcı olan Ekonomik ve Yatırım Planı'nın öncü projesidir.

Batı Balkanlar Yatırım Çerçevesi kapsamında tahsis edilen AB fonları, yeni altyapı projelerinin hazırlanması ve uygulanması için sağlanan 22 milyon Avro hibe içermekte olup bunun 20,1 milyon Avro Bar-Vrbnica demiryolunun yeniden inşası projesine harcanacaktır.

AB'nin Karadağ'a mali desteğinin en son tahsis edilmesi vesilesiyle, AB'nin Karadağ Büyükelçisi Oana Cristina Popa, sağlam altyapının ekonomik kalkınma, bağlantı ve Avrupa işbirliğinin temeli olduğunu belirtmiştir.

Sn. Cristina Popa, “Bu nedenle, Avrupa Birliği, Karadağ'daki altyapının geliştirilmesine yatırım yaparak, Karadağ'ın ekonomisinin ve AB üye ülkeleriyle olan bağlantısının daha da gelişmesini ve ekonomik iyileşmeyi desteklemek istiyor. Dost kara günde belli olur. Avrupa Birliği, Karadağ vatandaşlarının COVID-19 salgınının neden olduğu zorlu krizin üstesinden birlikte gelmelerine yardımcı olacak ”dedi.

Ekonomik ve Yatırım Planı’nın bir parçası olarak uygulanan ve 40 milyon Avro değerinde sürdürülebilir ulaşım kapasitelerine yapılan bu önemli yatırım, AB’nin Karadağ’ın AB entegrasyon yoluna verdiği desteğin bir dizi net mesajının en sonuncusudur.

Kaynak: Karadağ Haber Ajansı
Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği