Karadağ ekonomisinin turizme olan güçlü bağımlılığı nedeniyle ciddi bir şekilde muzdarip olacak

05 Mayıs 2020

Karadağ'daki Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Ofis Başkanı Jaap Sprey, Karadağ ekonomisinin turizme olan güçlü bağımlılığı nedeniyle koronavirüs salgından ciddi bir şekilde muzdarip olacağını ve bunun da toparlanmanın gelecek yıl beklendiğini söyledi.
 
Sn. Sprey'e göre, ana kökenli ülkelerden gelen turistlerin sınırlama önlemleri veya gelirlerindeki düşüş nedeniyle seyahat edemeyeceği için, turizm gelirleri bu yıl önemli ölçüde düşecektir.
 
Mina-iş ajansına verdiği röportajda, “2020 yılında turizm sezonunun yarısının etkilendiği varsayımıyla, GSYİH'nın 2020'de düşmesini ve 2021'de güçlü bir şekilde toparlanmasını beklediklerini” ifade etti.
 
Ona göre, mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin hizmet sektörlerindeki yoğunlaşması, finansal rezervlerin eksikliği ve genellikle gelirlerde büyük düşüş nedeniyle özellikle savunmasız durumdalardır.
 
EBRD'nin Karadağ ülkesinin koronavirüs salgınının etkilerini daha kolay aşmasına yardımcı olmak için ne kadar para onaylayabileceği sorusu üzerine, Sn. Sprey, Bankanın 2019 yılında 10 proje imzaladığını ve yaklaşık 40 milyon Avro yatırım yaptığını söyledi.

Sn. Sprey, “Covid-19'dan önce iş hacimlerini neredeyse iki katına yani 75 milyon Avro'ya çıkarmayı planladıklarını, şimdi, mevcut ve yeni müşterilere 120 milyon Avro'dan fazla yatırım yaparak, geçen yılın üç katından fazla iş hacmine ulaştıklarını” söyledi.
 
Sn. Sprey, EBRD'nin yerel finansal ortak kurumlara iş dünyasındaki kadınlar için kredi limitleri sağladığını ve Karadağ'a fayda sağlayacak bölgesel kolaylıkları imzaladığı için yılın iyi bir başlangıç yaptığını söyledi.
 
EBRD projelerinin Karadağ'da uygulanması hakkında sörüsü üzerine, EBRD'nin işinde kalmak ve mevcut projelerin uygulanmasının mümkün olduğunca sorunsuz devam etmesini sağlamak için elinden geleni yaptığını söyledi.
 
EBRD kısa süre önce, bankanın aktif olduğu gelişmekte olan ekonomileri desteklemek için bu ve gelecek yıl için 21 milyar Avro'ya kadar olan fon artışını onayladı.
 
Sn. Sprey, “Belirli koşullar altında, artık gerekli kamu hizmetlerinin yürütülmesine yardımcı olmak için belediyelerin likiditesini de sağlayabildiklerini, ekonominin tüm sektörlerine, ancak özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere odaklanarak krizden çok etkilenenlere yardım ettklerini, Sektörler arasında finansal kurumlar, turizm ve konaklama, imalat ve tarım ticareti olduğunu” sözlerine ekledi.
 
Kaynak: Karadağ Haber Ajansı MINA
Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği