Karadağ Havalimanları: Eugenio Perisse: Karadağ havalimanlarını kiralama sürecini yeniden başlatır başlatmaz Karadağ’a geleceğiz

01 Eylül 2020

Lüksemburg'daki Corporacion America Airports’un ticaret sektörü başkanı Eugenio Perisse, Dnevne Novine gazetesine verdiği demecinde, “Koronavirüs krizi raydan çıktığını ve Karadağ havalimanlarının kiralanmasının tamamlanması geçici olarak ertelendiğini, ancak, bariz gecikmelere rağmen, Podgorica ve Tivat'taki havaalanlarına olan ilgi hiç azalmadığını, Karadağ'ın yeşil ışık yakmasını ve ihale sürecine devam etmesini heyecanla beklediklerini” ifade etmiştir.
 
Sn. Perisse'e göre, Corporacion America Airports Karadağ havalimanlarından vazgeçmeyi düşünmemektedir.
 
Sn. Perisse, “Corporacion America Airports'un ihale süreciyle hâlâ çok ilgilendiğini teyit, pandeminin sona ermesini beklediklerini, ama en önemlisi Karadağlı yetkililerin havalimanı kiralama sürecine geçme kararı almasını beklediklerini, karar verildikten sonra, Corporacion America Airports çalışmaya devam etmek için Karadağ’da olacağını" sözlerine eklemiştir.
 
Karadağ havalimanlarına yönelik imtiyaz prosedürünün ikinci aşaması yıl sonuna kadar ilan edilecek. Fransız-Türk konsorsiyumu (ADP-TAV) ve Güney Kore'den ünlü şirketler grubu Incheon International Airport Corporation ve Lüksemburg'dan Corporacion America Airports yarışta kalmaya devam edecek olup, nihai teklifleri vereceklerdir.
 
 
İmtiyaz 30 yıllığına verilirken, bu dönemdeki havalimanlarına yapılan yatırım 200 milyon Avro'dan az olmamalıdır. Kiralama 3 aşamaya bölünmüş olup, ilk üç yıl boyunca, gelecekteki kiracının havalimanı altyapısına en az 80 milyon Avro yatırım yapması gerekecektir. Golubovci (Podgorica) havalimanındaki inşaat müdahalelerinin odak noktası, yolcu terminalinin ve erişim platformunun bir kısmının genişletilmesi ve inşası, erişim yolları ve park, itfaiye istasyonunun genişletilmesinin yanı sıra, halihazırda bir dizi tüzel kişilik tarafından kullanılan mevcut iş ve hizmet tesislerinin yeniden inşası ve genişletilmesi ve kargo terminallerinin inşasıdır.
 
Tivat havalimanı için biraz daha büyük yeniden inşa çalışmaları planlanmaktadır. İmtiyaz yasası ile, Tivat havalimanlarındaki inşaatın ilk aşamasının, erişim yolları da dahil olmak üzere deniz yoluyla yolcuların toplu taşıması için bir su terminali (Tivat SkyPier) ve havalimanına gelmek için deniz ulaşımını kullanan yolcuların kabulü için su terminali yakınında Deniz Hava Terminali (MAT) inşası öngörülmüştür.
 
Gelecekteki imtiyaz iki hususu içermeyecek; İlk olarak, uçuş kontrolü SMATSA'nın sorumluluğunda kalacaktır; İkincisi, gümrük ve pasaport kontrolü Gümrük İdaresi, Maliye Bakanlığı, Polis İdaresi ve İçişleri Bakanlığının yetkileri altında kalacaktır.
 
Kaynak: https://m.cdm.me/english/eugenio-perisse-well-come-to-your-country-as-soon-as-mne-relaunches-process-of-leasing-out-airports/
Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği