Karadağ: Pandeminin istihdam üzerindeki etkisi eşi görülmemiş

01 Haziran 2020

Dünya Bankası'nın işgücü piyasalarına ilişkin notuna göre, Batı Balkanlar'daki salgının istihdam üzerindeki etkisi eşi görülmemiş ve geniş tabanlı olacak, bu yüzden tüm Batı Balkan ülkeleri, işlerini sürdürmek için işletmeleri desteklemek üzere harekete geçti.
 
Dünya Bankası, ekrizin evrimine, her ülkenin ekonomik yapısının heterojenliğine, işgücü piyasalarının değişen ekonomik eğilimlere ne kadar hızlı tepki verdiğine ve hükümetin önlemlerinin iş yerleri ve firmaları ne kadar etkili bir şekilde koruduğuna bağlı olup, etkinin büyüklüğünün ortaya çıkmasının zaman alacağına inanıyor.
 
 “Batı Balkan İşgücü Piyasaları ve COVID-19 Şok” konulu Dünya Bankası’nın notunda, üretimdeki büyük düşüşten en fazla etkilenen sektörlerin konaklama ve gıda hizmetleri, bazı imalat, toptan ve bazı perakende ticaret ile emlak ve ticari faaliyetler olduğu belirtildi.
 
Notta, sektörel risk değerlendirmesinin Batı Balkan ülkelerinin işgücü verilerine uygulanmasının, orta öğretime sahip olan 30 yaşından büyük ve KOBİ'lerde kalıcı bir sözleşme üzerinde çalışan erkeklerin en çok COVID-19 etkisinden etkileneceği ifade edildi.
 
Dünya Bankası, “İşsizlikteki artışın büyüklüğünün, politikaların emek talebini artırmak için ne kadar etkili olduğuna da bağlı olacağını, acil politika müdahalelerinin, özellikle zorlu sektörlerde geçim kaynaklarını ve ekonomik olarak sürdürülebilir işletmeleri korumak için işçilere ve işletmelere rahatlık sağlaması gerektiğini” vuruladı.
 
Banka, kamu kaynaklarının öncelikle ağır darbeli sektörlere geçici hedefli yardım sağlamak için kullanılması gerektiğine inanmaktadır Önceki ekonomik krizlerden elde edilen deneyimler, ücret sübvansiyonlarının iş yerlerinin korunmasına yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
 
Dünya Bankası'na göre, efektif iletişim, sosyal diyalog ve açık hükümet taahhütleri iş kayıplarını sınırlamak için kritik öneme sahip.
 
Kaynak: Karadağ Haber Ajansı MINA
Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği