Karadağ: Sürdürülebilir işletmeler için kredi geri ödeme moratoryumu

25 Mayıs 2020

Karadağ Merkez Bankası'nın (CBCG) en son kararına göre, bankaların bugüne kadar moratoryuma ilişkin kurallar, istikrar ve banka likiditesi için risk içerdiğinden, bir önceki dönemde sürdürülebilir işletmeleri olan borçlulara moratoryumu onaylayabileceklerdir.

 

Söz konusu moratoryum,  önceki dönemde sürdürülebilir işlere sahip olan ve kârlılıkla ilgili sorunları geçici olan kredi borçlulara daha çok önem vermiştir.

 

Önceki Karadağ Merkez Bankası'nin geçici tedbirler hakkındaki kararı kapsamında, finansal durumları ve salgın öncesi kredi geri ödemesinin düzenliliği ne olursa olsun tüm borçlulara moratoryum hakkı verilmiştir.

 

CBCG , “Yeni karara göre, bankalar moratoryumu yalnızca 31 Aralık itibarıyla kredilerin geri ödenmesinde temerrüde düşme süresi 90 günden fazla olmayan, kredileri takipteki olarak sınıflandırılan ve bu yıl yeniden yapılandırılması olmayan borçlulara onaylayabilir.“ dedi.

 

Karadağ Merkez Bankası, şimdiye kadar yürürlükte olan ve tüm borçlulara uygulanan genel moratoryum kurallarının, istikrarı, bankaların likiditesi ve sermayesi için bir risk içerdiğini vurgulamıştır.

 

Kaynak: Karadağ Haber Ajansı – MİNA

Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği