Karadağ'da 3,07 milyar Avro kredi onaylandı

20 Nisan 2020

Ocak ayı sonuna kadar, bankalar aylık bazda %0,2 artışla toplam 3,07 milyar Avro değerinde kredi onayladı.

 

Karadağ Merkez Bankası'nın (CBCG) verilerine göre, Ocak ayı sonuna kadar geçen yılın aynı dönemine göre % 4,3 daha fazla kredi verildi.

 

Bültende, "Bu yılın Ocak ayındaki istatistiklerin bir parçası olmayan Invest Bank Montenegro’nun (IBM), karşılaştırılabilirlik nedeniyle, bir önceki yılın Ocak verilerinden çıkarıldığında, onaylanan kredilerın yıllık % 10,1 arttığı” belirtildi.

 

Karadağ Merkez Bankası, IBM'in geçen yıl Ocak ayından bu yana ve Atlas Bank'ın Nisan ayından bu yana para istatistiklerinden çıkarıldığını hatırlattı.

 

Ocak ayı sonunda, kredi ve mevduat arasındaki oran bir önceki yılın aynı dönemine göre daha yüksek olup,  0,89'a ulaştı.

 

Bankaların, verilen kredilerle ilgili olarak finansal olmayan sektörden ve hanehalklarından %79,6 olan en çok talebi vardı. Ocak ayında toplam mevduat, Aralık ayına göre % 0,7 düşüşle 3,45 milyar Avro'ya geriledi.

 

Toplamın %28,3'ünü vadeli mevduat oluştururken, vadesiz mevduat %71,4'ünü oluşturdu. Geri kalan % 0,3 emanet hesaplarıyla (escrow account) ilgiliydi.

 

Vadeli mevduat yapısında en büyük pay % 48,9 oranıyla bir ile üç yıl arasındaki vadelerdedir. Üç aydan bir yıla kadar olan mevduat % 37,4'tür.

 

Toplam hanehalkı mevduatı, Aralık ayına göre %1,3 düşüşle Ocak ayı sonunda 1,3 milyar Avro seviyesinde gerçekleşti.

 

Hanehalkı mevduatının vade yapısında, vadeli mevduat %39,5 ve  vadesiz mevduat % 60,5'tir.

 

Kaynak: “Vijesti” Günlük Gazetesi https://www.vijesti.me/vijesti/ekonomija/odobreno-3-07-milijardi-eura-kredita

Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği