Karadağ’da cari yılın ilk dokuz ayında doğrudan yabancı yatırımların (DYY) toplam çıkışı 161,4 milyon Avro olarak gerçekleşti

25 Kasım 2020

Karadağ Merkez Bankası'nın (CBCG) ön istatistiklerine göre, cari yılın ilk dokuz ayında doğrudan yabancı yatırımların toplam girişi (DYY) 506,8 milyon Avro olurken, çıkışı 161,4 milyon Avro oldu.

Karadağ Merkez Bankasının en son Bülteninde “Doğrudan net yabancı yatırımların, yani giriş ve çıkışları arasındaki farkın Eylül ayında yıllık % 52,2 artışla 345,4 milyon Avro olduğu” belirtildi.

Bültende, “Doğrudan yabancı yatırımların toplam girişinin, söz konusu döneme göre %14,4 daha düşük olup, bu da sahiplik yatırımlarındaki düşüşün bir sonucu olduğu” ifade edildi.

Karadağ’da yerleşik olanların yurt dışındaki yatırımları 19,7 milyon Avro olup, Karadağ'da yerleşik olmayanlar tarafından yatırılan paranın çekilmesi 141,7 milyon Avro olarak gerçekleşti.
 
Mülkiyet yatırımlara ilişkin doğrudan yabancı yatırımların girişi 164,3 milyon Avro olup, toplam girişin %32,4’ünü oluşturmaktadır. Söz konusu tutarı, 72,4 milyon Avro’luk gayrimenkul yatırımlara dayalı girişi ve 91,9 milyon Avro’luk şirketler ve bankalara yapılan yatırımların girişini oluşturmaktadır.
 
Şirketlerarası borç şeklindeki DYY girişi 311,9 milyon Avro olup, geçen yılın aynı dönemine göre %32,7 artış kaydedildi.
 
Kaynak: Karadağ Haber Ajansı MİNA
Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği