Karadağ’da doğrudan yabancı yatırımların toplam çıkışı 106,4 milyon Avro olarak gerçekleşti

17 Temmuz 2020

Karadağ Merkez Bankası'nın (CBCG) ön istatistiklerine göre, doğrudan yabancı yatırımların (DYY) toplam girişi cari yılın ilk beş ayında 332,5 milyon Avro olurken, çıkışı 106,4 milyon Avro olarak gerçekleşti.

CBCG’nin en son bülteninde, net doğrudan yabancı yatırımların, yani giriş ve çıkışları arasındaki farkın Mayıs ayında yıllık % 71 artışla 226,1 milyon Avro olduğu belirtildi.

Bültende, “Doğrudan yabancı yatırımların toplam girişinin, söz konusu döneme göre %27,9 daha yüksek olup, bu da şirketler arası borç şeklinde girişin artmasının bir sonucu olduğu” ifade edildi.

Karadağ’da yerleşik olanların yurt dışındaki yatırımları 9,3 milyon Avro olup, Karadağ'da yerleşik olmayanlar tarafından yatırılan paranın çekilmesi 97,1 milyon Avro olarak gerçekleşti.
 
Mülkiyet yatırımlara ilişkin doğrudan yabancı yatırımların girişi 103,8 milyon Avro olup, toplam girişin %31’ini oluşturmaktadır. Söz konusu tutarı, 36,5 milyon Avro’luk gayrimenkul yatırımlara dayalı girişi ve 66,5 milyon Avro’luk şirketler ve bankalara yapılan yatırımların girişini oluşturmaktadır.
Şirketlerarası borç şeklindeki DYY girişi 213,1 milyon Avro olup, geçen yılın aynı dönemine göre %165,4 artış kaydedildi.
 
Kaynak: Karadağ Haber Ajansı MİNA
Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği