Karadağ’da Ocak ayında toplam doğrudan yabancı yatırımlar çıkışı 8,4 milyon Avro oldu

15 Nisan 2020

Karadağ Merkez Bankası'nın (CBCG) ön istatistiklerine göre, Ocak ayında toplam doğrudan yabancı yatırımlar girişi (DYY) 50,5 milyon Avro olurken, çıkışi 8,4 milyon Avro olarak gerçekleşti.

En son yayımlanan Karadağ Merkez Bankası Bülteninde, net doğrudan yabancı yatırımların, yani giriş ve çıkışları arasındaki farkın, Ocak ayında yıllık % 4,9 düşüşle 42,1 milyon Avro olduğu belirtildi.
 
Bültende ayrıca “Doğrudan yabancı yatırımların toplam girişi, ilgili döneme göre % 14,5 daha düşük olduğu, bu durumun, mülkiyet yatırımlarına bağlı olarak giriş akışının azalmasının bir sonucu olduğu” ifade edildi.
 
Karadağ’da yerleşik olanların yurt dışındaki yatırımları 1,3 milyon Avro iken, Karadağ'da yerleşik olmayanlar tarafından yatırılan paranın geri çekilmesi 7,1 milyon Avro olarak gerçekleşti.

Mülkiyet yatırımlarıyla ilgili DYY girişi 23,2 milyon Avro tutarında olup, toplam girişin % 45,9'unu oluşturmaktadır. Bu miktarın emlak yatırımlarına dayalı girişi 8,7 milyon Avro, şirketler ve bankalara yapılan yatırım 14,5 milyon Avro olarak gerçeleşti.
 
Şirketler arası borç şeklinde giriş, Ocak ayında 25,3 milyon Avro olup, toplam girişin % 50,1'ini oluşturmaktadır.
 
Kaynak: Karadağ Haber Ajansı MİNA
Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği