Karadağ’da zorunlu karşılık oranı iki puan düşürüldü

13 Mayıs 2020

Karadağ Merkez Bankası Konseyi (CBCG), bankaların CBCG'ye yatırmakla yükümlü oldukları zorunlu karşılık oranını iki puan düşürmeye karar verdi.
 
CBCG Konseyi ayrıca bankaların zorunlu karşılıklarına ilişkin kararını değiştirmiştir; buna göre bankaların zorunlu karşılık miktarı, vadesi bir yıldan kısa vadeli mevduatlar ve vadesiz mevduatlar da dahil olmak üzere bazın bir kısmı için %7,5 yerine gelecekte % 5,5 oranında hesaplanacaktır.
 
CBCG bir basın açıklamasında, "Bankaların, bir yıldan uzun vadeli mevduatlar da dahil olmak üzere bazın % 6,5 yerine % 4,5 oranını uygulayacaklarını" belirtti.
 
Basın bülteninde, kararın öncelikle ek bir bankacılık sektörünün yeni koronavirüsün sonuçlarını hafifletmeye katkısı sağlamak,  rezerv gereksinimini korumak için kullanılan bankaların fonlarının bir kısmını serbest bırakarak, Karadağ'daki bankaların mevcut likiditesini ve kredi potansiyelini arttırmaktır için kabul edildiği belirtildi.
 
CBCG, söz konusu değişikliğin zorunlu karşılık enstrümanını  Avrupa Merkez Bankası'nın bu alandaki düzenlemeleriyle yavaş yavaş uyumlu hale getirdiğini söyledi.
 
Kaynak: Karadağ Haber Ajansı MİNA
Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği