Karadağ’ın ilk on ayda bütçe açığı 385,8 milyon Avro oldu

02 Aralık 2020

Karadağ Maliye Bakanlığı, bütçe açığının ilk on ayda 385,8 milyon Avro veya gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) % 8,4'ü olup, planlanandan 71,8 milyon Avro fazla olduğunu söyledi.
 
Bakanlık, ekonomik trendlerin hem Karadağ'da hem de küresel düzeyde Covid-19 salgınının neden olduğu sağlık durumunun hala güçlü bir etkisi altında olduğunu belirtti.
 
Bakanlık, ilk on ayda bütçe uygulamasıyla ilgili bir raporda, "Olumsuz epidemiyolojik durumun, pandeminin başlangıcından bu yana bütçe eğilimlerini belirlediğini" ifade etti.
 
Rapora göre, bu, esasen geçen yıla kıyasla bütçe gelirlerinde ciddi bir düşüşe yansıtılmış, yani salgının vatandaşlar ve ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlamayı amaçlayan üç sosyal ve ekonomik önlem paketini finanse etmek ve bu dönemde sağlık sisteminin artan ihtiyaçlarını finanse etmek için mali koşulların sağlanması için bütçe harcamalarının revize edilmesi ihtiyacı doğmuştur.
 
Raporda, "Daha yavaş ekonomik faaliyetlerden ve yukarıda bahsedilen destek tedbirlerinin uygulanmasından kaynaklanan bütçe gelirlerinin toplanmasıyla ilgili zorluklara rağmen, bütçenin likiditesinin korunduğu" belirtildi.
 
Ocak ve Ekim ayları arasında, bütçe gelirleri 1,3 milyar Avro veya tahmini GSYH’nın % 28,3'ü olup, Bütçe Kanununda yapılacak değişikliklerle planlanandan % 6,9 daha az olmuştur.

Kaynak: Karadağ Haber Ajansı MİNA
Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği