Karadağ'ın mali konumunun kötüleşmesi bekleniyor

22 Nisan 2020

Avrupa Birliği'nin (AB) Genişlemeden Sorumlu Komiseri Oliver Varhelyi, Karadağ'ın borç yeniden finansman riskinin yakın zamana kadar düşük görünse de koronavirüs kaynaklı krizin etkisiyle mali konumunun kötüleşmesi  beklendiğini söyledi.

RTCG portalına göre, Avrupa Parlamentosu Üyesi Dominik Bild'in Karadağ'ın Çin Exim Bank'a otoyol inşası için 800 milyon Avroluk borcunu Sn. Varhelyi'ye sorduğunda, geçen yıl Karadağ Hükümeti'nin, önümüzdeki iki yıl içinde ülkenin finansman ihtiyaçlarını karşılamak için mevduatın güvenliğini sağlamak için elverişli piyasa koşullarını kullandığından, yakın zamana kadar, borç yeniden finansman risklerinin düşük göründüğünü diye cevap vermiştir.

Sn. Varhelyi, „Ancak, koronavirüs kaynaklı krizin etkisiyle Karadağ'ın mali konumunun önemli ölçüde kötüleşmesi beklendiğini, bu nedenle, Komisyon'un konuyu yakından izlediğini ” sözlerine ekledi.

Sn. Bild, 2018 yılı Küresel Kalkınma Merkezi tarafından yapılan ve bu altyapı projesinin Karadağ'ı borca karşı oldukça savunmasız olan ülkeler kategorisine yerleştirebileceği bir araştırmaya atıfta bulundu.

Kaynak: https://www.cdm.me/ekonomija/crnu-goru-ocekuje-losa-fiskalna-pozicija/
Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği