Başkent Manila Ocak ayında 3. faz karantina önleminde (GCQ) kalmaya devam edecek

29 Aralık 2020
COVID-19 pandemisi ile mücadele kapsamında Filipinler'de 4 aşamalı karantina önlemleri Mart-2020 döneminden bu yana uygulanmakta olup, Haziran-2020 döneminden bu yana başkent Metro Manila'da 3 üncü faz olan "General Community Quarantine-GCQ" toplum karantinası uygulanmaya devam etmektedir.

Haziran ayından Aralık ayına kadar GCQ içerisinde yapılan bazı revizeler ile daha fazla iş kolu ve iş yerinin faaliyetine izin verilmesi, sosyal ve beşeri aktivitelerde daha fazla esnekliğe gidilmekle birlikte halen Filipinler'de uygulanan karantina önlemleri kapsamında sosyal mesafeyi sağlayacak önlemler alınmaya devam etmektedir. Bu kapsamda, temaslı sporların yapılması yasağı, spor salonlarında Kasım ayında faaliyetlerinin devamının sağlanması ile birlikte ciddi önlemler, restoran, kafe ve barlarda kapasite limiti ile oturma düzeni, klima ve siperlik önlemleri, eğlence merkezlerinin kapalı olması, sağlık ve spa merkezlerinde sosyal mesafeye yönelik önemli düzenlemeler, alışveriş merkezi ve kalabalık caddeler ile her türlü restoran ve kafelere girişte maskenin yanı sıra yüz siperliği kullanımı, trafikteki toplu taşıma araçlarında kapasite daraltması ve günlük trafiğe çıkacak araç sayısı limiti, kamu kurumlarında evden çalışma ve kısıtlı iş gücü, birçok özel şirket tarafından uygulanan evden çalışılmaya devam edilmesi gibi bir dizi önlem uygulanmaya devam etmektedir.

Öte yandan, alınan karar kapsamında başkent Metro Manila'nın Ocak-2021 döneminde de GCQ (3. faz) karantina altında kalmasına 28/12/2020 tarihinde karar verilmiştir.

Hali hazırda, ülkede, Ocak-2021 dönemi itibarıyla, Metro Manila (NCR), Isabela, Santiago City, Batangas, Iloilo, Tacloban, Lanao del Sur, Iligan, Davao Şehri ve Davao del Norte bölgeleri 3. faz (GCQ) karantina altında kalacak olup diğer tüm bölgelerde 4 üncü faz olan MGCQ (Modified General Community Quarantine) uygulanmaya devam edecektir. 4 üncü faz karantinada 3 üncü faza göre toplu aktiviteler ve bazı işletmelerin faaliyetlerinde bir miktar daha fazla esneklik bulunmaktadır.

Öte yandan, Filipinler'e seyahat yasağı halen devam etmekte olup, yurtdışında çalışan Filipinliler, çalışma vizesi olan yabancılar, diplomatlar ve bunların bağımlı aileleri ile bazı özel tip pasaport sahipleri için ülkeye giriş izni verilmekle birlikte başta “turistler” olmak üzere diğer tüm yolcuların ülkeye girişine izin verilmemeye devam etmektedir.

Filipinler'de COVID-19 kapsamında günlük vaka sayısı ortalama 800 dolayında gerçekleşmeye devam ederken, günlük vaka ve ölüm sayısında aşağı yönlü azalış trendi devam etmektedir. Hali hazırda toplam (28.12.2020 tarihi itibarıyla), 470.650 vaka bulunmakta olup, 438.730 iyileşme ve 9.124 ölüm ile aktif 22.746 vaka ülkede bulunmaktadır.

COVID-19 istatistiklerine https://doh.gov.ph/covid19tracker web adresi üzerinden ulaşılabilmesi mümkündür.