Dünya Bankası: Moğolistan’ın orta vadeli ekonomik görünümü olumlu seyrediyor

17 Şubat 2020

Dünya Bankası'nın geçen hafta yayınlanan Şubat 2020 Moğolistan Ekonomik Güncellemesi'ne göre, Moğolistan ekonomisi son yıllardaki temposundan yavaşlamaya başlarken, orta vadeli büyüme görünümü olumlu seyrediyor.
 
Ekonomik büyüme, etkileyici mali sonuçlar, makroekonomik politikanın daha iyi koordinasyonu, uygun küresel emtia fiyatları ve özel yatırımda güçlü bir toparlanma ile 2017 yılında yüzde 5,3'ten 2018'de yüzde 7,2'ye yükseldi. Bununla birlikte, emtia fiyatlarındaki kademeli düşüşün ardından düşük altın ve bakır kalitelerini yansıtan 2019 büyümesinin yüzde 5,8 civarında olduğu tahmin edilmektedir.
 
2020-21 döneminde, büyük ölçüde özel tüketimdeki güçlü büyüme ve madencilik ve imalata sürekli yatırım yapılmasının desteklenmesi ile büyümenin ortalama yüzde 5,6 olacağı tahmin edilmektedir. Hükümetin, gelir mobilizasyonunu iyileştirerek ve kamu harcamalarını rasyonelleştirerek orta vadede kamu borcunu içerecek şekilde mali konsolidasyona bağlı kalması beklenmektedir.
 
Buna ek olarak, Çin ile güçlü ticaret ve yatırım bağlantıları göz önüne alındığında, büyüme görünümünün yeni koronavirüsün Çin ekonomisi üzerindeki etkisinden olumsuz etkilenmesi muhtemeldir.
 
Moğolistan Dünya Bankası Ülke Müdürü Andrei Mikhnev, “Orta vadeli olumlu görünüme rağmen, mali konsolidasyonu sürdürerek mali tamponları güçlendirmek ve aşırı döviz müdahalelerini sınırlandırarak rezervler oluşturmak hükümetin iki önemli politika önceliği olarak kalmalıdır” dedi.
 
"Hükümetin 2020'de reform taahhüdü, gelecek vaat eden pazar hissini ve doğrudan yabancı yatırım akışını sürdürmek için çok önemli olacaktır."
 
Raporun özel bir bölümü, son gelişmeler hakkındaki güncellemeler, hükümetin kilit meselelere cevabının değerlendirilmesi ve politika önerileri de dahil olmak üzere Moğolistan'ın bankacılık sektöründeki kredi gelişimini ele alıyor.
 
Moğolistan Dünya Bankası Kıdemli Ekonomisti, Moğolistan Jean Pascal Nganou, “Finans sektörü istikrarının, özellikle kredi politikası ve bankacılık sektörünün sağlamlığı açısından güçlendirilmesi, daha fazla makroekonomik istikrar, istihdam yaratma ve yoksulluğun azaltılmasına katkıda bulunacaktır.” dedi.
 
Dünya Bankası Moğolistan Kıdemli Ekonomisti Jean Pascal Nganou: “2018'in sonlarından bu yana para politikasının sıkılaştırılması kredi büyümesinin kontrol altına alınmasına yardımcı olmakla birlikte, daha fazla makro ihtiyati önlem, ortaya çıkan risklerin önlenmesine yardımcı olacaktır. Moğolistan, mali denetimi ve makro ihtiyati çerçevesini güçlendirmek ve kriz yönetimi ve çözüm çerçevelerini desteklemek için devam eden çabalarını sürdürmelidir.” dedi.
 
Kaynak: https://montsame.mn/en/read/216162
 
Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği