Moğolistan, Çin'e yaptığı kömür ihracatı, Avustralya'yı geçebilir

31 Aralık 2020

Moğolistan, yıl başından 27 Aralık'a kadar 28,5 milyon ton kömür ihraç etti. Başlangıçta hedeflenen miktara ulaşamasa da bu miktar pandemi salgını sonrasında belirlenen planı aştı.
 
Geçen hafta Gashuunsukhait sınır kontrol noktasından günde en fazla 375 kömür kamyonu ve en az ise 140 kömür kamyonu kömür taşıdı.
 
Moğolistan Gümrük Genel Müdürlüğü'nün bildirdiğine göre, Shiveekhuren sınır kapısından kömür taşıyan kamyonların sayısı yüzde 32 azalırken, Khangi sınır kapısında yüzde 35 arttı.
 
SXCoal, Çin'in Avustralya'dan kömür ithalatına getirdiği yasakla eş zamanlı olarak, Moğolistan'ın kömür ihracatının yarısından fazlasının yapıldığı Gahuunsukhait sınır kontrol noktasındaki kömür fiyatlarının arttığını bildirdi.
 
Ayrıca analistler, Moğolistan'ın koklaşabilir taş kömürü arzıyla Avustralya'yı geride bırakma fırsatına sahip olduğunu belirtti. Kasım ayı itibarıyla Çin, Avustralya'dan 0,25 milyon ton kömür ithal etti ve bu miktar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 90 oranında azaldı.
 
Kasım ayında, Moğolistan ve Rusya, Çin'e koklaşabilir taş kömürü tedariki ile liderlik ederek Çin’in toplam ithalatının %81,2'sini sağladı. Moğolistan, Kasım ayında yalnızca 2,49 milyon ton koklaşabilir taş kömürü tedarik ederken, Rusya 0,53 milyon ton tedarik etti.

 
Kaynak: https://montsame.mn/en/read/248425

Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği