Güney Kore ve Moğolistan, bölgesel ticaret anlaşması kapsamında 2021'den itibaren gümrük vergilerini düşürecek

02 Kasım 2020

Asya-Pasifik Ticaret Anlaşması, Moğolistan'ın ürünlerini 2,9 milyar tüketiciden oluşan bir pazara veya dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ına tedarik etmesine izin veriyor.
 
Seul Maliye Bakanlığı 30 Ekim 2020 Cuma günü yaptığı açıklamada, Ulanbator'un Asya-Pasifik Ticaret Anlaşması (APTA) olarak bilinen bölgesel ticaret paktına katılmasıyla Güney Kore ve Moğolistan önümüzdeki yıldan itibaren bazı ürünlerde gümrük vergilerini düşürecek.
 
Bakanlıktan yapılan açıklamada, anlaşmaya göre Güney Kore'nin 2.797 maddede tarifeleri ortalama yüzde 33,4, Moğolistan'ın ise 366 maddede ortalama yüzde 24,2 oranında indireceği belirtildi.
 
Geçmişte Moğolistan, Kore Cumhuriyeti ile yüksek ticaret açıkları yaşadı ve ihracatından birkaç kat daha düşük ürünler satın alıyordu.
2020 yılının ilk dokuz ayında yapılan ticarete bakarsak,

  • Moğolistan’ın Kore'ye yaptığı ihracatlar arasında tungsten cevheri, molibden cevheri konsantresi, sert ve bitümlü kömür, inek ve at postları, kesilmemiş hayvan kılı ve kaşmir ürünleri bulunmaktadır.
  • Moğolistan, çeşitli balık, yoğunlaştırılmış süt, meyve, çay, pirinç, bira ve tütün gibi 150 çeşit ürün ithal etti.

Güney Kore, Moğolistan'ın en büyük beşinci ticaret ortağıdır. Ülke ekonomisi Moğolistan’dan 1.000 kat daha büyük ve GSYİH açısından dünyada 11. sırada. Kişi başına düşen GSYİH 31.000 ABD Doları ve toplam ticaret cirosu 1,0 trilyon ABD Doları'nın üzerinde olan büyük bir pazardır.
 
APTA 1975 yılında kuruldu ve Çin anlaşmaya 2011'de katıldı. APTA, sadece Kore Cumhuriyeti'ni değil aynı zamanda Çin, Laos, Bangladeş, Sri Lanka ve Hindistan'ı da kapsamaktadır.
 
Moğolistan'ın yalnızca Japonya ile serbest ticaret anlaşması var. Ancak APTA'ya katılarak Moğolistan bu ülkelere sebze, meyve, mineral, odun ve kimyasallar gibi 366 çeşit ürünü vergi indirimleri ile tedarik edebilecek.

Kaynak: Yonhap; https://ikon.mn/n/20wj
 
Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği