Moğolistan, APTA'ya katılarak 10 bin ürün çeşidinde tarife indiriminden yararlanacak

03 Ağustos 2020

Moğolistan Dışişleri Bakanlığı (MFA) 31 Temmuz 2020 tarihinde Moğolistan'ın komşu ülkelerle olan ticaret ve ekonomik işbirliğini genişletmeye yönelik yeni hükümetin eylem planlarını tanıtmak için bir basın toplantısı düzenledi. Moğolistan Dışişleri Bakanlığı Dış Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Daire Başkanı V.Oyu, ihracat hacmini artırma ve dış ticareti genişletme yönünde devam eden çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Moğolistan’da yeni kurulan Hükümetin ihracatı artırmaya ve dış ticarette karşılaşılan engelleri azaltmaya öncelik verdiğini vurgulandı. COVID-19 salgını nedeniyle dış ticaret performansındaki düşüş ile bütçe durumu zorlaştığından, dış ticaret özellikle ekonomiyi canlandırmak ve ödeme kapasitesini artırmak için büyük önem taşımaktadır. İhracatın arttırılması ve dış ticaretin teşvik edilmesi amacıyla, Moğolistan Dışişleri Bakanlığı aşağıdaki dört ana yöne odaklanmaktadır.

1- İki komşu ülke ile ihracatın artırılmasına önem verilmektedir. Bu hedefe ulaşmak için, Moğolistan'ın Pekin ve Moskova'daki Ticaret Temsilciliklerinin güçlendirilmesi ve Rusya'da Vladivostok Ticaret Temsilciliği açılması gibi çalışmalar başlatılmıştır. Çin'e ihraç edilen ürünlerin çeşitlendirilmesine, özellikle et ihracatının hacminin artırılmasına daha fazla dikkat edilecektir. Ayrıca, Rusya, Belarus, Kırgızistan, Kazakistan ve Ermenistan gibi ülkeleri içeren Avrasya Ekonomik Birliği ile Serbest Ticaret Anlaşması yapılmasına yönelik hazırlık devam etmektedir.

2- ABD ve Japonya gibi üçüncü ortak ülkelerle ticaret, ekonomik ve yatırım işbirliğini geliştirmek için karşılıklı mutabakat ilkeleri ile yasal dayanaklar oluşturulmuştur. Ayrıca, Kore ve Hindistan ile ticaret ilişkilerini genişletmek için özel çalışmalar yürütülmektedir.

3- “Moğol İhracatı” programı ikinci yılında başarıyla devam ediyor. Program ihracat ortamı yaratmayı ve ihracatı çeşitlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu da kamu-özel sektör ortaklığını gerektirir. Yetkililer, Avrupa Birliği'nin desteğiyle Avrupa pazarından geçen diğer ülkelere dört tür ürün ihraç etme imkânlarını inceliyorlar. Bu ürünler güzellik ürünleri, chatsargana (sea bucktorn) yağı, deri ürünleri, yak ve deve yünüdür.

4- İhracat pazarının genişletilmesi ile ilgili olarak Asya-Pasifik Ticaret Anlaşması'na (APTA) katılma çalışmaları devam etmektedir. Moğolistan Parlamentosu bu anlaşmayı 2019 yılında onayladı ve 2021 yılında uygulanmaya başlayacak. Bu, Çin, Güney Kore, Hindistan, Bangladeş, Laos ve Sri-Lanka olmak üzere altı ülkenin katıldığı bir Serbest Ticaret Anlaşmasıdır. Bu bölgeyi toplam 2,6 milyar müşterisi olan bir pazar olup anlaşmaya katılarak, bu altı ülkeye ürün ithal ve ihraç etmek için 10.667 ürün çeşidinde yüzde 5-100 oranda tarife indiriminden yararlanabilecektir.
 

Kaynak: https://www.montsame.mn/en/read/232518?fbclid=IwAR0qMdoKfsOBj8NiY0eTZgwpf4aGj2_xUTFVr_8w2t_Hy-1cOzfaHFSrttk

Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği