Moğolistan ekonomisi, Covid-19 büyümeyi tehdit ettikçe daralıyor

05 Mart 2020

World Economics’e göre, Moğolistan'ın ekonomisi Çin'deki COVID -19 salgınları nedeniyle keskin bir düşüş gösteriyor. Ayrıca, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 2009 yılından bu yana küresel ekonomik büyümenin yavaşlayacağının öngörüldüğünü belirtti. Şu anda, Hükümet ve Merkez Bankası tarafından derhal harekete geçilmesi ihtiyacı giderek artmaktadır.
 
Moğolistan ekonomisi büyük ölçüde Çin pazarına bağımlı. Özellikle, yeni tip korona virüslerin çoğalması nedeniyle Çin bazı bölgelerde iş faaliyetlerini durdurdu. World Economics tarafından değerlendirildiğinde; bu, Moğolistan pazarında eşi görülmemiş bir durgunluğa neden oluyor. Değerlendirmede, piyasa beklentilerini gösteren endeksler vurgulanmıştır. Satış Yöneticileri Endeksleri (SMI) 20 Şubat itibarıyla 39 ayın en düşük seviyesi olan 35 birime geriledi. Ayrıca, iş güven endeksinin 38 ayın en düşük seviyesine, satış büyüme endeksinin ise 59 ayın en düşük seviyesine gerilediğine dikkat çekti.
 
World Economics’e göre, fiyat endeksi hariç tüm endeksler 50 birimin altına düştü. SMI, dünyanın kilit büyüme alanlarında ekonomik faaliyetin hızı ve yönü hakkında en erken aylık verileri sağlar. OECD, bu yıl küresel büyüme tahminini de yüzde 2,9'dan yüzde 2,4'e düşürdü. “Gelecekte, durum kötüleştikçe, büyük ekonomilerin sağlık hizmetlerini ve ekonomilerini desteklemek için önlemler almaları gerekecek” diyor.
 
Kaynak: https://zgm.mn/mongolias-economy-plunges-as-covid-19-threatens-growth/
 
Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği