Moğolistan hizmet sektörü, ekonomik büyümeyi teşvik ediyor

23 Ağustos 2019

Moğolistan’da ticaret ve hizmet sektöründe rekabet hızla artmaktadır.

Moğolistan’ın GSYİH büyümesi, hizmet sektörünün gelişmesiyle birlikte 2019’da iyi bir performans gösteriyor. Ticaret ve hizmetler sektöründe rekabet hızla artmakta ve bu alanda insan kaynağına olan talepte de artış yaşanmaktadır. Sektördeki oyuncular büyüdükçe, yeni yönetim anlayışı, hizmet kalitesi geliştikçe sektördeki standart, dünya standartlarına adım adım yaklaşmaktadır. Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi'ne (NSO) göre kamu hizmeti, otel ve hizmet sektörünün dahil olduğu iç ticarette artış yaşandı.

Özellikle ticaret geliri, bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,1 oranında artarak 10,8 trilyon MNT oldu. Perakende sektörü, özellikle online perakendecilik, pazardaki ölçeğini genişletmektedir.

Madencilikteki emtia fiyatlarındaki düşüşün ardından, konaklama sektörü, özellikle gıda hizmeti gelirleri düşmektedir. Ancak, bu durum kömür fiyatları arttıkça artar. Örneğin, bu yılın ilk yarısında, yemek hizmeti endüstrisinin geliri önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,6 artarak 217,3 milyar MNT'ye ulaştı. Ayrıca, restoran geliri raporlama döneminde 22,6 milyar MNT artarak GSYH'nin artmasına neden olmuştur.

Oteller için sanayi geliri 2019 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 40,7 artarak 66,4 milyar MNT'ye yükseldi. Ziyaretçi sayısı önceki yıla göre 70.000 artarak 372.000'e ulaştı. Konaklama sektöründe 2018 yılında bir büyüme olmuş ve bu da ekonomiyi destekleyen bir artış göstermiştir.

Kaynak: https://zgm.mn/service-sector-spurs-economic-growth/

Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği