Moğolistan Hükümeti, 2020 yılında tarımsal ihracatı artırmayı hedefliyor

17 Ocak 2020

Moğolistan Kabinesinin 15 Ocak 2020 tarihindeki toplantısında, 2020'yi ihracatı artırma yılı olarak ilan etmeye karar verdi.
 
Bu yıl, hayvansal hammaddelerin ve ürünlerin ekonomik kapasite dikkate alınarak hayvan nüfusu artışıyla koordineli şekilde ihracatının yapılması ve tüm et işleme fabrikalarında genel güvenlik ve hijyenik gerekliliklerin sağlanması gibi bazı eylem ve hedeflere ulaşıldığı düşünülmüştür.
 
Ayrıca, tedarik zinciri için ağların kurulması, kırsal alanlarda hayvanlara yönelik ürün ve malzemelerin ilk aşamada işlenmesi, depolanması ve taşınması, ihracat pazarlama planının geliştirilmesi ve dış ticaret hacmini yoğunlaştırılacak ortaklığın kurulması ve ilgili veteriner standartlarının sürdürülmesi hükümet planında belirtilmiştir.
 
Kabine sekreterliği raporlarına göre, toplam hayvan nüfusu dikkate alındığında, iç ve dış talepler için yaklaşık 20 milyon baş hayvan mevcuttur.  İç tüketim için 13 milyon baş hayvan veya 355 bin ton et ve dış pazarlara ihraç etmek için ise 7 milyon baş hayvan veya 175 bin tonluk et bulunmaktadır.
 
2018 yılında tarımsal ürün ihracatı toplamda 643 milyon ABD Doları olup, toplam ihracat gelirinin yüzde 9,2'sini oluşturmuştur.

Kaynak: Montsame Haber Ajansı, https://montsame.mn/en/read/212777
 
Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği