Moğolistan Hükümeti COVID-19'dan etkilenenlere yardım etmek için 5,1 trilyon MNT’lik planını açıkladı

27 Mart 2020

Moğolistan Hükümeti bugün (27 Mart) korona virüs küresel salgınından kaynaklı ekonomik krize çözüm konusunda olağanüstü oturum gerçekleştirmiştir.

Moğolistan Başbakanı U. Khurelsukh toplantının ardından yaptığı basın bildirisinde Hükümet tarafından alınan 7 tane karar konusunda bilgi vermiştir.

Şimdiye kadar ülkede 11 korona virüs vakası tescil edilmiştir ve bu insanların sağlığı stabildir.

Başbakan Khurelsukh, Hükümetin korona virüs salgınına yönelik iki yönde çalıştığını belirtmiştir. Birincisi Moğolların sağlığını ve yaşamlarını korumak, ikincisi ise ekonomik duruma odaklanmaktır.

Bu çerçevede Moğolistan Hükümeti sağlık sektöründe ihtiyaç duyulan cihazların alınması ve sağlık kurumların dezenfekte edilmesine 17 milyar MNT finansman sağlamış olup, ilave olarak 20,6 milyar MNT finansman sağlamayı planlamaktadır. İleride sağlık sektöründeki imkânların artırılması için 159 milyar MNT finansman temin edilecektir. Bu süreçte Moğolistan Hükümeti, halkın sağlığı için yaklaşık 200 milyar MNT kaynak sağlamaktadır.   

Korona virüs küresel salgınından kaynaklı ekonomik krize karşı ülke ekonomisini, halkı ve özel sektörün desteklenmesi için Moğolistan Hükümeti 7 konuda karar almıştır. Devletin toplamda 5,1 trilyon MNT’lik finansmanı çerçevesinde uygulanacak olan söz konusu kararlar aşağıda sunulmuştur:

  1. 1 Nisan - 1 Ekim 2020 tarihleri arasında tüm kurum ve şirketler Sosyal Sigorta Primi vergisinden tamamen muaf tutulacak.
  2. 1 Nisan - 1 Ekim 2020 tarihleri arasında tüm vatandaşlar kişisel gelir vergisinden muaf tutulacak.
  3. 1 Nisan - 1 Ekim 2020 tarihleri arasında geliri 1,5 milyar MNT’den  düşük olan tüm kurum ve şirketler kurumlar vergisinden muaf tutulacak.
  4. Faaliyetleri sarsılan ve gelirleri azalan, fakat işyerini koruyarak faaliyetlerini sürdüren özel sektördeki şirketlerde çalışanlara her ay 200 bin MNT ikramiye 3 ay boyunca ödenecek.
  5. Kaşmir ve yün işletmecilerine çiftçilerden satın aldığı yün ücretini 100 bin MNT’nin altına düşürmemesi şartıyla %3 faizli 300 milyar MNT’lik kredi finansmanı sağlanacak.
  6. 1 Nisan - 1 Ekim 2020 tarihleri arasında 18 yaş altındaki çocuklara her ay sağlanan 20 bin MNT’lik çocuk ödeneği, 30 bin olarak uygulanacak.
  7. 15 Nisan 2020 tarihinden yakıt fiyatları (benzil, dizel vb) litre başına 300-400 MNT düşürülecek.

Başbakan Khurelsukh bütçe değişikliğin yapılmayacağını belirtti. 2020 yılında yapılması planlanan büyük altyapı ve inşaat projelerini iptal etmeyeceğini belirten Başbakan Khurelsukh, bu projelerin ulusal şirketler tarafından gerçekleştirileceğini, aynı zamanda çok sayıda işyerinin de sağlanacağını ifade etti.   

Görüşmede Başbakan, COVID-19'un etkilerini kontrol altına alma adımındaki Cumhurbaşkanının konu üzerindeki tutumunu dile getirdi.

“Devlet Bütçesinde ana hatlarıyla açıklanan büyük ölçekli önemli kalkınma projelerinin durdurulmasının, istihdamın daha da düşmesine neden olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle, 2020 Devlet Bütçesinde revizyon yapmayı düşünmüyoruz. Ayrıca, yaklaşmakta olan Parlamento Seçimleri şu anda gereksiz bir adım olarak gördüğümüz için ertelenmeyecektir. Ancak Cumhurbaşkanının önerilerine saygı duyuyoruz ve bu konulara daha fazla değineceğiz ”dedi.

Bunun dışında 25 Mayıs 2020 tarihinde yürürlüğe girecek Yeni Anayasası gereğince Moğolistan Hükümetinin istifa etmesi konusu gündeme gelmiştir. Bu konuda açıklama yapan Başbakan Khurelsukh: “Hükümet istifa etmeyecek, Bakanlar değiştirilmeyecek. Yeni Anayasa çerçevesinde anayasayı takip eden kanunlar çıkacaktır. Meclis kanunları onaylarsa Hükümet uygulayacaktır” dedi.

Başbakan'ın konuşmasını takiben Maliye Bakanı Ch.Khurelbaatar, Devlet Bütçesinin planlanandan 275 milyar MNT'nin altında olduğunu ve bugünün yeni önlemleri için gerekli olan 5,1 trilyon MNT’nin hükümetin uygun sermaye yönetimi ile sağlanacağını söyledi.

Maliye Bakanı ayrıca hükümetin son üç yılda bütçe disiplini ve ekonomik büyüme sayesinde 8,2 trilyon MNT tutarında borç ödediğini belirtti.

Kaynak: https://ikon.mn/n/1u3g
https://ikon.mn/n/1u3d
https://www.montsame.mn/en/read/220354

Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği