Moğolistan Merkez Bankası, 19 Mayıs'ta piyasalara toplam 30 milyon ABD doları ile müdahale etti

22 Mayıs 2020

Moğolistan'ın resmi döviz (FX) rezervleri Mart sonu itibariyle 4,1 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Bu yaklaşık olarak yıllık ithalat talebini karşılamak için gereken miktardır.
 
Merkez bankası Salı günü düzenli döviz ihalesi ile 30 milyon ABD doları piyasaya sunmuştur. Bugün ABD Doları kuru 2.801,77 MNT'ye ulaştı. Geçen ayın sonunda, para arzını etkileyen döviz mevduatları yüzde 30'un üzerinde artmıştır. Moğolistan'ın resmi döviz (FX) rezervleri Mart sonu itibariyle 4,1 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Bu yaklaşık olarak yıllık ithalat talebini karşılamak için gereken miktardır. Küresel borsa faaliyeti ekonomik kriz nedeniyle azalmaktadır. Yatırımcılar riskli menkul kıymetler satmakta ve yüksek likiditelere akın etmektedir. Özellikle, devlet tahvili getirisi bu ay geçen yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 19,2 oranında artmış ve fiyat yüzde 2,2 oranında azalmıştır.
 
Ekonomistlerin tahmin ettiği gibi, dış pazarlardan sermaye çekme olasılığı daralmaktadır. İhracatta toparlanmanın olmaması, döviz piyasasında önemli bir zorluk oluşturacaktır. Çin Halk Bankası ile bu yıl Temmuz ayında yapılacak olan iki milyar dolarlık takas (SWAP) anlaşmasını genişletme görüşmeleri sürüyor. Takas anlaşmasının uzatılması kısa vadeli borç yükünü hafifletecektir. Bunun, Tugrik'in istikrarı üzerinde büyük bir etkisi olacaktır.
 
Kaynak: https://zgm.mn/u-s-dollar-intervention-totals-usd-30-million-on-may-19/
 
Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği