Moğolistan Merkez Bankası: Cari işlemler açığı DYY ile dengelenebilir

Temmuz ayı itibariyle, Moğolistan'ın cari işlemler dengesi açığı 536 milyon ABD dolarına yükseldi

06 Eylül 2019

Moğolistan Merkez Bankası (BoM)’nın aylık raporuna göre, Temmuz ayı itibariyle cari işlemler dengesi açığı 536 milyon ABD dolarına yükselmiştir. Ödemeler dengesi açığı, 79 milyon ABD dolarına ulaştı.

Ancak, açık miktarı, önceki yılın 200 milyon ABD dolarından daha düşüktür. İhracata yönelik mal ve hizmet gelirleri, bir önceki yıla göre 330 milyon ABD doları artmıştır. Ayrıca seyahat, turizm, ulaşım ve ücretli hizmetleri içeren tüm hizmetler 64 milyon ABD doları azalmıştır. Sonuç olarak, cari işlemler açığı 183 milyon ABD doları azalmış ancak halen yüksek kalmıştır.

Merkez Bankası Araştırma ve İstatistik Dairesi Başkanı, “Cari açık, doğrudan yabancı yatırım (DYY), özellikle Oyu Tolgoi projesi ve süresi uzatılmış fon kolaylığı (EFF) kapsamında uzun vadeli düşük faizli krediler ile dengelenebilir” dedi. Bunun sonucunda açığın hafifçe düşmesi bekleniyor.

Mali hesap açısından, doğrudan yabancı yatırım 2019 yılının başından bu yana 1,1 milyar ABD doları olmuş ve önceki yıla göre 44 milyon ABD doları azalmıştır. Madencilik mega projeleri doğrudan yatırımın yüzde 90'ından fazlasını oluşturuyor.

Fitch ajansı Temmuz ayında Moğolistan'ın kredi notu hakkında uyarıda bulundu. “Dış finansman ile ilgili kırılganlık azalmadı ve yüksek cari hesap açığı yatırımcıların güven ve tutumlarını olumsuz yönde etkileyebilir” dedi.

Kaynak: https://zgm.mn/bom-the-current-account-deficit-can-be-balanced-by-fdi/

Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği