Moğolistan Merkez Bankası finansal istatistikleri güncelledi

03 Eylül 2020

Geçtiğimiz hafta Moğolistan Bankası, Moğolistan'ın finansal göstergeleri hakkında güncelleme yaptı ve diğer düzenleyici kurumlarla birlikte merkez bankası tarafından yayınlanan 14. finansal istikrar raporunu tanıttı.
 
Moğolistan Bankası Birinci Başkan Yardımcısı G.Dulguun tarafından tanıtıldığı üzere finansal istikrar raporu, COVID-19 salgınının ülkenin finansal piyasa istikrarı üzerinde yarattığı olumsuz etkinin altını çizdi. Ödemeler dengesindeki, gelirlerdeki ve kredilerdeki değişiklikler, salgının Moğolistan ekonomisi üzerindeki etkisini gösteriyor. Özellikle, ihracat mallarının fiyatı ve hacmi düşerek ihracat gelirlerinde düşüş yaşanmaktadır.
 
Bu yılın ikinci yarısında ödemeler dengesi açığı 679,2 milyon ABD doları olurken, devlet bütçe açığı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,4 azaldı ve devlet bütçe dengesi 2,2 trilyon MNT açık verdi.
 
Dahası, pandemi nedeniyle gelirlerinde düşüş yaşayan bireyler ve ticari kuruluşlar, kredilerini geri ödeme konusunda zorluklarla karşılaştı ve sonunda finans sektörü için risk oluşturdu. Merkez bankası, durumu istikrara kavuşturmak ve ekonomik büyümeyi canlandırmak için politika faizini iki kez indirerek yüzde 9'a indirmiş ve güçlük yaşayan kredi verenler için tüketici kredilerinin vadesini 12 aya kadar uzatarak aylık kredi geri ödemelerini azaltmıştır.
 
Rapora göre, bankacılık sektöründeki etkinliğin azalmasına ve kredi ihraç oranına rağmen, öz kaynak yeterliliği ve likidite karşılama oranı yeterli seviyelerde kalıyor. Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi tarafından yürütülen bir araştırma, bankacılık sektörü dışında tüm sektörlerin ekonomik ve finansal istatistik göstergelerinin nispeten istikrarlı olduğunu gösteriyor.
 
Merkez bankası ayrıca, Moğolistan'daki para arzının (M2) 2020'nin ilk yedi ayı itibariyle yüzde 5,8 artarak 21,5 trilyon MNT’ye ulaştığını ve çoğunlukla döviz ve Moğol Tugriki tasarruflarından etkilendiğini açıkladı.
 
Bankacılık sektöründeki toplam krediler, 2020 yılının ilk yedi ayında Tugrik para birimi cinsinden 15,6 trilyon MNT ve döviz cinsinden 1,6 trilyon MNT olmak üzere toplam 17,2 trilyon MNT’ye ulaştı.
 
Bir önceki aya göre, toplam kredi tutarı yüzde 0,3 azalmış, sorunlu krediler ve vadesi geçmiş krediler sırasıyla 24,6 milyar MNT ve 128 milyar MNT artarak toplam kredilerin yüzde 11,3'ünü ve yüzde 6,6'sını oluşturmuştur. Geçen ay ihraç edilen Tugrik para birimi cinsinden yeni kredilerin ortalama faiz oranı yüzde 15,8, yabancı para cinsinden yüzde 10,6’dır. Temmuz 2020'de bankalar, 1077 yeni borçluya toplam 74,8 milyar MNT tutarında ipotek verdiler. Yeni ipoteklerin ağırlıklı ortalama faiz oranı yüzde 10,7'ye eşittir. Ortalama tasarruf faiz oranı, Tugrik para biriminde yüzde 10,5 ve döviz cinsinde yüzde 3,2'dir.
 
Merkez bankasına göre, Moğolistan'ın toplam dış borçları 2020'nin ikinci çeyreğinde 30,8 milyar ABD dolarına ulaştı ve bir önceki çeyreğe göre 300 milyon ABD doları arttı. Büyüme; Asya Kalkınma Bankası, Uluslararası Para Fonu ve Çin Halk Cumhuriyeti'nden alınan düşük faizli krediler ve devlet tarafından ihraç edilen menkul kıymetlerin piyasa fiyatındaki artışı yansıtıyor.

 
Kaynak: https://montsame.mn/en/read/235241
 
Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği