Moğolistan Merkez Bankası, Politika Faiz Oranını 2. kez düşürdü

15 Nisan 2020

Moğolistan Merkez Bankası (BoM, Mongolbank), iki ay üst üste politika oranını ikinci kez düşürdü ve koronavirüsün mali zorluklarının sonuçlarını azaltmak ve ekonomik aktiviteyi desteklemek için zorluk çeken borçlulara yönelik mevcut tüketici kredilerinin vadesini 12 aya kadar uzattı.

BoM para politikası komitesinin planlanmamış bir toplantısında politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 9,0'a indirdi ve 11 Mart'taki benzer bir kesintinin ardından bu yıl 200 puan düşürdü.

Bankanın politika komitesinin 19 Haziran'da toplanması planlanmıştı.

BoM, "COVID-19'un sürekli yayılması, dış ve iç ekonomik koşulları kısa sürede değiştirdi, belirsizlikleri artırdı, ekonomideki iş faaliyetlerini daralttı, iç talebi zayıflattı ve kredi geri ödemesinde zorluklara yol açtı." dedi.

Moğolistan'ın enflasyon oranı Ocak ayında yüzde 5,6'dan Şubat ayında yüzde 6,4'e yükseldi, ancak merkez bankası talebe bağlı enflasyonun bu yıl ekonomik durgunluğa gireceğini, düşük petrol fiyatlarının arz kaynaklı enflasyonu etkilemesinin beklendiğini söyledi.

Moğolistan'ın Tugrik'i, geçen yılın Ekim ayından bu yana devamlı bir düşüş göstererek 2011 yılından bu yana sürekli olarak değer kaybetmektedir.

Faiz indirimine karşılık olarak, Tugrik 2,783 dolar civarında işlem görmeye başladı ancak bu yılın başından bu yana yüzde 1,6 düştü.

Moğolistan Merkez Bankası şu açıklamayı yaptı:

"Para Politikası Kurulu, 13 Nisan 2020 tarihinde olağanüstü bir toplantı yaptı. Komite, politika faizini 1 puan düşürerek yüzde 9'a düşürmeye ve tüketici kredilerinde vade sınırını, kredi geri ödemelerinde sıkıntı çekenler için 12 aya kadar uzatmaya karar verdi.

Yıllık manşet enflasyonu Şubat 2020 itibariyle ülke genelinde yüzde 6,4 ve Ulanbator şehrinde yüzde 6,9 ​​seviyelerine ulaştı. Enflasyondaki arz kaynaklı oynaklığın, ithal edilen bazı gıdaların arzının sabit kalması ve küresel petrol fiyatındaki düşüşün ardından düşen yurtiçi yakıt fiyatı ile birlikte düşmesi beklenmektedir.

COVID-19'un sürekli yayılması, dış ve iç ekonomik koşulları kısa sürede değiştirdi, belirsizlikleri artırdı, ekonomideki iş faaliyetlerini daralttı, iç talebi zayıflattı ve kredi geri ödemelerinde zorluklara yol açtı. Bu nedenle, hastalığın tetiklediği zorlukların sonuçlarını azaltmak ve ekonomik faaliyetleri desteklemek için gerekli parasal ve makro ihtiyati politika önlemleri uygulanmaktadır.

Mevcut makroekonomik ve finansal görünüm, beklentileri ve iç ve dış ortamdaki belirsizlikler göz önüne alındığında, Para Politikası Kurulu, ekonomik büyümeyi teşvik etmek için politika faiz oranını düşürmeye yönelik kapsamlı politika önlemine ve aylık kredi geri ödemelerinin azaltılmasını sağlayacak zorluklar yaşayan borçlular için tüketici kredileri üzerindeki vadeyi 12 aya kadar genişletme kararı vermiştir.

Para politikası kararı, enflasyon oranını hedef oran civarında tutarak ekonomik ve finansal istikrarı sağlamayı amaçlamaktadır.

Toplantı tutanakları Moğolistan'ın resmi web sitesinde iki hafta içinde yayınlanacaktır. "
 

Kaynak: http://www.centralbanknews.info/2020/04/mongolia-cuts-rate-2nd-time-to-support.html#more

Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği