Moğolistan: Tavan Tolgoi madenine giden demiryolunun ilk etabı tamamlandı

14 Ağustos 2020

Ulanbator Demiryolu (UBTZ), 414,6 kilometrelik Talvin Tolgoi - Zumbayan 1520 mm'lik hattın ilk 50 kilometresinin yapımını tamamladı. Yeni demiryolu, UBTZ'nin merkez hattına bağlanacak ve koklaşabilir taş kömürünü dünyanın en büyük kullanılmayan kömür yataklarından biri olan güney Moğolistan'daki Tavan-Tolgoi'den taşıyacak. Hat ayrıca, Tsagaan Suvarga, Kharmagtai ve Manlai'deki güzergâh boyunca büyük demir, çinko ve diğer maden yataklarına da hizmet edebilecek. Demiryolu tamamlandığında yılda 15 milyon tona kadar taşıma kapasitesine sahip olacak.
 
Projenin  750 milyar MNT’ye (263 milyon ABD Doları) mal olacağı tahmin ediliyor; ilk trenin Aralık ayında hatta taşımaya başlaması bekleniyor.
 
24 Mayıs 2019'da başlayan projede UBTZ ve Moğol silahlı kuvvetleri tarafından 87 alt yüklenici ile çalışmalar yürütülüyor. Russian Railways (RZD) International, Aralık ayında imzalanan bir yıllık anlaşma kapsamında proje için teknik danışmanlık hizmeti de vermektedir.
 
Moğol Demiryolları web sitesinde 17 Temmuz'da yayınlanan bir gönderiye göre, yeni hattın temellerinin ön inşaatının %91,4’ü, boru hattı işlerinin %79,2’si ve köprülerin %44,2’si tamamlandı.
 
Moğol hükümetinin Nisan ayında koronavirüs salgını nedeniyle Tavan-Tolgoi madeni için planlanan bir halka arzı iptal ettiği bildirildi. Bloomberg, Ekim 2019'da Hong Kong Borsası'nda 1 milyar ABD doları civarında potansiyel artışa sahip olacağı tahmin edilen halka arz planını bildirdi. Fonlar, madencilik projesinin geliştirilmesini ve demiryollarını birbirine bağlayacaktır.

 
Kaynak: https://news.mn/en/793768/
 
Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği