Moğolistan’da 12-17 Kasım Arasında 5 günlük “Topyekûn Hazırlık Durumu” ilan edildi

12 Kasım 2020

Moğolistan Ulusal Acil Durum Komisyonu’nun dün akşam saat 20:00’de yapılan toplantısının ardından Hükümet Kabine toplantısı gerçekleştirilmiştir. Başbakan Yardımcısı Ya. Sodbaatar dün akşam Hükümetin aldığı kararları açıkladı.

Ya. Sodbaatar, “12 Kasım Perşembe günü sabah saat 06:00’dan 17 Kasım Salı günü sabah saat 06:00’ya kadar ülkede “Topyekûn Hazırlık Durumu” ilan edilmiştir. Bu hazırlık durumu, Moğolistan’da ilk defa ilan edilmektedir. Bu çerçevede sıkı karantina rejimi uygulanacak olup, halkın sokağa çıkmaması önerilmektedir. Bu günlerde sadece aşağıdaki mekanlar faaliyet gösterebilecektir.

Market, süpermarketler, gıda marketleri, benzin istasyonları, eczaneler, hastaneler, kuyular, su temini, ısıtma, enerji santralleri, medya, iletişim, cenaze işleri ve şehirlerarası gıda taşımacılığı konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur. Devlet kurumları personeli ise nöbet halinde mesai yapacaktır. Özel kurum faaliyetlerinin ise geçici olarak durdurulması tavsiye edilmektedir.” dedi.  

Moğolistan içinde korona virüs tespit edilen vakalarla yakın temasta bulunan 73 kişiye ulaşılmış ve karantinaya alınmıştır. 73 kişiden ilk etapta 48’inin test sonucunda bir kişiden korona virüs tespit edilmiş durumdadır. Böylece bahse konu tır şoföründen kaynaklı olarak tespit edilen vaka sayısı toplam 5 oldu. İkinci derece temasta bulunanlardan ise 171’inin test sonucunun hepsi negatif çıkmıştır. Toplam temasta bulunan 2000’e yakın vatandaşın olduğu bilinmekle birlikte bu vatandaşlara ulaşılmaya çalışılmaktadır. Dolayısıyla sağlık kurumları temas eden kişilerin 24-48 saat içinde tespit edilmesi için ülkede beş günlüğüne sıkı karantina uygulamasının ve sokağa çıkma yasağının ilan edilmesini tavsiye etmiştir.     

 
Kaynak: https://ikon.mn/n/219b, https://montsame.mn/en/read/242695
 
Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği