Moğolistan’da 21 vilayette ilan edilen yüksek düzeyli acil hazırlık durumu 31 Mart 2021 tarihine kadar uzatıldı

30 Aralık 2020

Moğolistan Başbakan Yardımcısı Ya. Sodbaatar bugünkü (30 Aralık 2020) Hükümet Kabine Toplantısında alınan kararları açıkladı. Bugünkü toplantıdan korona virüs tedbirleri ile ilgili olarak 3 karar alınmıştır. Bunlar:
 

  1. Başkent Ulanbator hariç 21 vilayette ilan edilen yüksek düzeyli acil hazırlık durum süresi 31 Mart 2021 tarihine kadar uzatıldı. Ulanbator için 6 Ocak 2021’e kadar sürecek bir üst karantina rejimi olan topyekûn hazırlık durumu ile ilgili ise henüz bir karar alınmamış olup 6 Ocak’tan önce Ulanbator’da hangi karantina rejiminin uygulanacağına dair kararın alınması beklenmektedir.
  2. Tüm sınır kapıları üzerindeki yolcu hareketinin önümüzdeki 31 Mart 2021 tarihine kadar durdurulmasına karar verildi. Moğolistan Hükümetinin 34 sayılı Hükümet Kararnamesi çerçevesinde 28 Ocak 2020 tarihinde sınır kapılarındaki yolcu hareketi durdurulmuştur. Bu süreçte yaklaşık bir yıldır sınır kapıları kapalı tutulmuş olup, kapatma süresi 31 Mart 2021 tarihine kadar daha uzatılmıştır. Fakat bu süre içerisinde yolcu trafiği kısıtlanmasına rağmen charter uçuşları ve yük/kargo taşımacılığı eskisi gibi normal devam edecektir.
  3. Korona virüs vakası ülke içinde tespit edilmesinden sonra toplam 20,2 milyar MNT devlet bütçesinden tahsis edilmiş olup ayrılan bu bütçe çalışanların ikramiye, sağlık ekipmanlar, hastane koruma üniforması ve diğer malzemelerin satın alımı için harcanmıştır. Bugünkü toplantıda, korona virüs tedbir ve önlemleri için devlet bütçesinden ilaveten 1,8 milyar MNT daha tahsis edilmesine ilişkin karar alındı.


Başbakan Yardımcısı Ya. Sodbaatar ayrıca, karantina süresinin uzatılıp uzatılmaması konusunda karar vermek için şimdilik erken olduğunu belirtirken, ileride hastalık yayılması riski yüksek olduğu değerlendirildiğinde uygulanan karantina rejimin de değiştirilebileceğini söyledi.

Kaynak: https://news.mn/r/2387794/, https://montsame.mn/mn/read/248386 
 
Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği