Moğolistan’da buğday, pirinç ve belirli gıda ürünleri 30 Haziran’a kadar vergiden muaf tutulacak

05 Mart 2020

Gıda, Tarım ve Hafif Sanayi Bakanı Ch.Ulaan, bugün yapılan düzenli toplantısında Bakanlar Kurulu'nun buğday, buğday tohumu, her türlü pirinç, şeker, sebze ve yağın gümrük ve katma değer vergilerinden muafiyeti konusunda Parlamento'ya bir tasarıyı sunmaya karar verdiğini bildirdi.
 
Bakan şunları ifade etti: “Ülkemiz, dünyadaki yeni korona virüsün patlak vermesi döneminde ithalat ve ihracatını bir ölçüde kısıtladı. Başka bir deyişle, gıda talebini kendi kaynağı ve rezervleriyle karşılama ihtiyacımızla karşı karşıyayız. Bu nedenle Hükümet dikkatini halka temel gıda maddelerinin sürekli temini ve dalgalanma fiyatlandırmasından kaçınmaya odaklanmaktadır. Et ve un için yerli üretim miktarının artırılması kararlaştırıldı. Söz konusu gıda ürünleri, ağırlıklı olarak yüzde 100 ithal edilen ürünlere erişim ve arzın artırılması amacıyla 1 Mart-30 Haziran tarihleri ​​arasında gümrük ve katma değer vergilerinden muaf tutulacak.”
 
Gıda ithalatçılarının, Parlamentonun bahar oturumu sırasında tasarının kabulüne kadar vergi ödememesine izin verilecek. Başka bir deyişle, yasanın kabulüne ve yürürlüğe girmesine kadar olan vergiler de muaf tutulacaktır.
 
Moğolistan nüfusu yılda 225 bin ton un tüketiyor. Bunu üretmek için toplam 300 bin ton buğday gerekiyor. Bakan, 2019 hasatından un fabrikalarına 247 bin ton buğday tedarik etti. Bu nedenle, ithal edilmesi için 60 bin ton buğdaya ihtiyaç olduğunu belirtti.
 
Ayrıca, bazı vatandaşlar COVID-19 enfeksiyonunun önlenmesi için acil durumunun artması nedeniyle gıda ürünlerini belirli bir miktarda stoklamaktadır ve bu durumun kıtlığa neden olabileceği düşünülmektedir.
 
Kaynak: https://www.montsame.mn/en/read/217744
 
Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği