Moğolistan’da hayvan hastalıklarını %25 oranında azaltmak amacıyla Dünya Bankası ile 30 Milyon ABD Dolarlık proje gerçekleştirecek

17 Ocak 2020

Moğolistan’da Dünya Bankası tarafından hayvancılığa dayalı üretim verimliliğini artırmak, hayvancılık ürünlerini pazara bağlamak, kırsal nüfusun geçim kaynaklarını iyileştirmek ve gıda güvenliğini sağlamak amacıyla 11 milyon ABD Dolarlık hibe yardımı ile “Tarımsal pazarlama” projesi uygulanmıştı. Söz konusu proje 2013-2017 yılları arasında Moğolistan’ın Khuvsgul, Zavkhan, Arkhangai, Gobi-Altai ve Bayankhongor gibi 5 vilayete bağlı 15 ilçede uygulandı ve projeye 13 bin 684 hayvan sahibi dahil edilmiştir. Proje kapsamına alınan hayvan sahiplerinin hayvanların et, süt, yün ve kaşmirinden elde ettikleri gelir ortalama yüzde 78 oranında artmıştır. Bu projenin başarıyla sonuçlanmasının ardından projenin 2. aşaması veya "Hayvancılıkta ticari hacmi artırma” projesi için Moğolistan, Dünya Bankası ile 30 milyon ABD Dolarlık imtiyazlı kredi konusunda anlaşmaya vardı.

Bu proje Moğolistan’ın Bayan-Ulgii, Uvs, Khovd, Zavkhan, Khuvsgul, Govi-Altai, Bayankhongor, Bulgan, Orhun, Arkhangai, Uvurkhangai, Tuv, Khentii, Sukhbaatar gibi 14 vilayetine bağlı 150 ilçede ve başkent Ulanbator’da uygulanacaktır. Proje ile Moğolistan’ın batı bölgedeki 7 vilayeti hayvan hastalıkları için sakin bir bölge olarak uluslararasında tanınması, projenin uygulanacağı vilayetlerde veteriner laboratuvarlarını ve altyapının geliştirilmesi ile veteriner hekimleri yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Projenin uygulanması ile hayvan hastalıkları %25 oranında azalacak, et ve süt verimi %15 oranında, canlı hayvan fiyatı %20 oranında artacak ve projeye toplam 20 bin hayvan sahibi dahil edilecektir. Dünya Bankası, Uluslararası Kalkınma Bankasının 30 milyon dolarlık imtiyazlı kredisini %1,25 faiz ile 30 yıl süreyle sağlayacaktır. Moğolistan Hükümeti anlaşmanın onayı için projeyi Meclis’e sundu.
 
Kaynak: http://eagle.mn/r/67516?fbclid=IwAR3nLLdwWp4igku3EYhMGoPFrane9sQ5iFXRcQakN-YZuev9A8ADPDFPzEY
 
Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği