Moğolistan’da KOVID-19 önlemleri, işletmelerin %80'inin ve vatandaşların %68'inin gelirlerini etkiledi

22 Haziran 2020

Hükümet 27 Ocak 2020 tarihinde yeni koronavirüsün yayılmasını önlemek için önlemler kapsamında karantina rejimini uygulamaktadır. Söz konusu tedbirler işletmelerin yüzde 73'ü üzerinde büyük bir etki yaptı ve gelirleri yüzde 90'a düşürdü.

Moğolistan Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MNCCI) 3 Mart'tan bu yana 3. kez gerçekleştirilen iş dünyası anketinde aşağıdaki değişiklikler gerçekleşmiştir.
 
COVID-19 karantinasından iş dünyası nasıl etkilendi

 Kaynak: MNCCI
 
Gelirini etkilemeyeceği beklentileri işletmelerin sadece %6'sıdır.
Ankete katılan işletmelerin yüzde 62’si geçmişte kredi için bir bankaya başvurmuş, ancak sadece yüzde 25'i bir banka kredisi alabilmiştir.

"En azından mağazaların çalışma saatlerini gözden geçirerek ve hizmet kuruluşları için gerekli tedbirleri belirleyerek başlamak istiyoruz."

Vatandaşlara gelince yüzde 68'i mali durumlarının zor olduğunu söyledi. Araştırmaya göre özellikle kuaförler ve güzellik uzmanları gibi serbest meslek sahiplerine ek olarak, saatli çalışanlar zor durumdalar.

Moğolistan Ulusal Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı O. Amartuvshin "Hastalığı önlemek doğru olsa da ekonominin devam etmesini sağlayan bir politika ve yönetimi de olmalıdır. En azından mağazaların çalışma saatlerini gözden geçirerek ve hizmet kuruluşları için gerekli tedbirleri belirleyerek başlamak istiyoruz. Diğer ülkeler hijyen kurallarına uygun olarak faaliyetlerine başlıyor. Ekonomiyi durmaya zorlamak, işletmeleri çok zor bir duruma sokuyor” dedi.

Dünya ülkeleri pandemi dönemi ile olabildiğince vatandaşı zora sokmadan, ekonomiyi durdurmadan başa çıkmak için çalışma ortamının korunmasını temel amaç haline getirip işletmeleri ayakta tutmak için düşük faizli kredi paketleri sunmaktadır.

Moğolistan hükümeti ise pandemi sırasında ekonomiyi desteklemek için iki önlem paketi sundu ancak bu paketler işletmeler, küçük ve orta ölçekli işletmeler için düşük faizli kredi paketleri sağlama girişimlerini içermedi.

Günümüzde işletmelerin en çok ihtiyacı olan düşük faizli finansal destek ve işletme kredileri gibi ucuz kaynaklardır. Ancak, MNCCI tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bu konuda destek eksikliği nedeniyle beklentiler çok düşük ve Temmuz ayı ortalarında durum daha da kötüleşeceğe benziyor.

 
Kaynak: https://ikon.mn/n/1x0n
 
Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği