Moğolistan’da vatandaşlar vadeli mevduatlara yöneliyor

09 Eylül 2020

Moğolistan Bankalar Birliği'nin sunduğu ticari bankaların 2020'nin ilk çeyreği raporuna göre koronavirüs salgınının ekonomi üzerindeki etkisinin, insanların tasarruf için ayırdıklarını harcamaya başladığını gösteriyor. Ekonomist G.Batzorig'in verdiği bilgiye göre yılın ilk yarısında tüketici kredisi %17 azaldı. Bu süre içinde kredi çekme oranı:

  • Araba ithalatında %33,
  • Elektrikli eşyalarda % 8 oranda düşmüştür.

Diğer bir deyişle halk kredi ile dayanıklı malları satın almadan ziyada, kısa vadeli kullanıma yönelik malları satın almaya ve daha çok beklentiye geçmiştir.
 
Bireysel krediler Şubat 2020'den bu yana azalırken, kurumsal krediler Mayıs ayından bu yana düşüşe geçmiştir. Ancak “vadeli mevduat” kredi miktarı artmıştır. Bu yılın ilk çeyreğinde krediler bir önceki yıla göre %2, ikinci çeyrekte ise %11 azalırken, “vadeli mevduat” kredileri %3 artmıştır. Yani halk “vadeli mevduat”ını kullanmaya başlıyor.
 
Buna bağlı mevduat faizi yıllık %11 gibi rekor düşük bir seviyeye düştü.
 
Bir diğer önemli nokta ise döviz mevduatında yaklaşık %10 oranında artış yaşandı. Moğolistan Bankası döviz biriktirmeyi yavaşlatmak için adımlar atsa da, geçtiğimiz yıl Moğolistan'ın Gri Listeye alınmasından bu yana ulusal para MNT karşısında değer kazanan ABD doları, koronavirüs nedeniyle değer kazanmıştır. Bugün döviz mevduatları %29 oranında yükseldi. Böylece ABD doları mevduatının yıllık büyümesi %50'ye ulaştı ve 4,3 trilyon MNT'ye eşit oldu.

Böylece yılın ilk yarısında ticari bankaların toplam aktifleri bir önceki yıla göre %1 azalarak 34,3 trilyon MNT veya Moğolistan GSYİH'sının %95'i olarak gerçekleşti.
 
Ancak ekonomist G. Batzorig, 2020-2021 için beklentilerin daha iyimser olduğunu vurguladı. Örneğin, ihracattaki toparlanma ve ekonomideki yavaşlamaya ek olarak, banka kredilerinin yıl sonunda artması beklenirken Merkez Bankasının para politika faiz oranına bağlı olarak yıllık kredi büyümesinin de yaklaşık yüzde 1-2 oranında artması bekleniyor. Ek olarak, kredi büyümesinin büyük kısmının kurumsal MNT kredilerden geleceği tahmin edilmektedir.
 
Beklentilere dayalı dolar mevduatlarının yıl sonunda yüzde 27 oranında yavaşlaması bekleniyor. Bu, Moğolistan Merkez Bankası'nın döviz biriktirme karşıtı politikasıyla ve makroekonomik ortamda beklenen büyük döviz çıkışlarının olmamasıyla açıklanıyor.

Kaynak: https://ikon.mn/n/1zb8
 
Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği