Moğolistan'ın Büyümesi 2019 ve 2020'de Daha Sürdürülebilir Seviyelere Ulaşacak

25 Eylül 2019

Moğolistan’ın ekonomik büyümesinin ılımlı olması beklenirken, ülke daha sürdürülebilir bir büyüme yoluna girerken 2019 ve 2020 yıllarında sağlam kalması beklenmektedir.

Asya Kalkınma Görünümü (ADO) 2019 güncellemesinde, Asya Kalkınma Bankası (ADB), Moğolistan'ın ekonomik büyümesini, 2018'de kaydedilen %7,2'lik büyüme oranından sonra 2019'da %6,7 ve 2020'de %6,1 olarak tahmin etmektedir.

2019'un ilk yarısındaki büyüme, güçlü iç talep ve artan madencilik ve inşaat sektörleri tarafından desteklenmiştir. Rapora göre, yılın geri kalanında Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki (ÇHC) düşük talep ve yurt içi talebin tetiklediği ithalat artışı nedeniyle büyümenin gevşeyeceği görülecektir.

ADB’nin Moğolistan Ülke Direktörü Yolanda Fernandez Lommen, “Ekonomik büyüme 2019’un ilk yarısında beklenenden daha hızlı” dedi. “ÇHC’nin büyümesindeki yavaşlamanın Moğolistan’ın ihracat sektörü üzerinde etkisine rağmen, Moğolistan’ın büyüme beklentileri, 2019 ve 2020’lere doğru olumlu olmaya devam edecektir. Hükümetin 2017'den bu yana güçlü makroekonomik performansı sürdürülebilir kılması durumunda, bu yatırımcının güvenini sürdürmeye ve makroekonomik istikrarı geliştirmeye yardımcı olacaktır. Moğolistan, özellikle emtia sektöründe dış şoklara karşı savunmasız kalmaya devam etmekte, bu nedenle ülkenin tamponlar oluşturmasına izin veren makul makroekonomik politikalar Moğolistan’ın ilerleyiş patlaması döngüsündeki kırılganlığın azaltılmasına yardımcı olacaktır. Özellikle bankacılık sektöründe yapısal reformlar önemini korumaktadır ve bu yüksek büyüme dönemini bu konuları ele almak için kullanmak mantıklı olacaktır.”

Yurt içi talebin yanı sıra, doğrudan yabancı yatırım önemli bir rol oynamaya devam ediyor ve bu devam edecektir. Tarımın toparlanmaya devam etmesi beklenirken, hizmetler büyüme için önemli olmaya devam edecektir.

Ortalama enflasyon Haziran ayında yıllık % 8,1 oranında artarken, iç talep ve gıda fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle 2019'da enflasyon, ortalama % 8,5 olacaktır. Bu etkiler 2020'de daha az belirgin hale gelecek ve bu da enflasyonun %7,5'e düşmesini sağlayacaktır. Cari açık 2019'un ilk yarısında %10,2'ye geriledi ve bu durum ithalat talebinin 2020'de daha da genişleyeceği anlamına gelmektedir. Bütçe, 2019'un ilk yarısında gayri safi yurtiçi hasılada %4,7'lik bir fazlalık kaydetti ve kredi genişlemesiyle yeni çıkarılan kredilerin büyümesi ilk 6 ayda ılımlı bir şekilde %5,0 olarak kalmıştır. Tahsili gecikmiş alacaklar toplam borçların %10,6'sına yükselmiştir.

Moğolistan, özellikle maden fiyatlarındaki dalgalanmalar veya ÇHC'deki düşük büyüme oranlarının etkisinde dış şoklara karşı savunmasız kalmaya devam ediyor. Yurtiçinde, Uluslararası Para Fonu programı kapsamında kararlaştırıldığı gibi, banka yeniden sermayelendirme programının sonuçlandırılmasında olası bozulma, risk teşkil etmektedir.

Kaynak: Asya Kalkınma Bankası,
https://www.adb.org/news/mongolias-growth-ease-more-sustainable-levels-2019-and-2020-adb

Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği