Rio Tinto, Oyu Tolgoi madeni için Moğolistan ile güç kaynağı anlaşmasına vardı

29 Haziran 2020
  • Moğolistan kömür yakıtlı elektrik santrali kuracak
  • Rio Tinto, tesis faaliyete alınana kadar Çin'den güç sağlayacak

 
Rio Tinto Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Moğolistan'ın ülkedeki dev Oyu Tolgoi bakır madenine güç sağlayacak kömürle çalışan bir tesis inşa edeceğini ve inşaatın önümüzdeki yıl bu zamana kadar başlayacağını söyledi.
 
Moğolistan devleti Oyu Tolgoi projesinde %34 paya sahipken, Rio'nun çoğunluğunun sahip olduğu Turquoise Hill Resources %66 hisseye sahiptir.
 
Madencilik devi, yaptığı açıklamada, Mart 2021'e kadar Moğol hükümeti ile mevcut güç kaynağı anlaşmasını değiştireceğini ve hükümetin Temmuz 2021'e kadar Tavan Tolgoi'de kömürle çalışan bir elektrik santrali inşa etmeye başlayacağını söyledi.
 
Bildirim, Rio'nun daha önce tahmin ettiği 924 milyon dolara mal olabileceği kendi 300 MW'lık kömür santralini inşa etmek zorunda kalmayacağını doğruladı. Rio bildirisi, hükümetle yapılan güç satın alma düzenlemesinin ayrıntılarını açıklamıyor.
 
UBS analisti Glyn Lawcock, güç kaynağının şartlarına atıfta bulunarak “Bu sadece fonu açıklığa kavuşturuyor, ancak geride daha fazla soru bıraktı” dedi.
 
Tesisin önümüzdeki dört yıl içinde faaliyete geçmesi bekleniyor. O zamana kadar, Çin'den tedarik edilen madene ve yeraltı projesine güç kaynağı mevcut şartlar altında devam edecek.
 
Rio Tinto, zorlu jeoloji nedeniyle projede bir yıl önce 1,9 milyar dolara kadar fazladan maliyet açıkladı. Toplam sermaye harcamalarının 6,5 milyar ila 7,2 milyar dolar aralığında olması ve Oyu Tolgoi yeraltı uzantısında 30 aya kadar bir gecikme beklendiğini söyledi.
 
Bir güç santrali inşa etme maliyetinin bu rakamın üzerine çıkması bekleniyordu.
 
Mart ayında Rio, koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle Moğol madeninde yavaşlayan operasyonları işaret etti.
 
Rio, geçen yıl ilk üretimin Mayıs 2022 ile Haziran 2023 arasında gerçekleştirilebileceğini söyledi.
 

Kaynak: https://www.reuters.com/article/rio-tinto-mongolia-oyu-tolgoi/update-1-rio-tinto-reaches-power-supply-deal-with-mongolia-for-oyu-tolgoi-mine-idUSL4N2E60P1

Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği