TBMM Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop’un Moğolistan’a ziyareti

31 Temmuz 2019

TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop Moğolistan’a gerçekleştirdiği resmi ziyaret esnasında Moğolistan Büyük Kuralı Başkanı Sayın G. Zandanshatar ile resmi görüşme gerçekleştirmiştir. Görüşmede, TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop iki ülkenin tarihi ve kültürel bağlarının olduğunu, “Kural” kelimesini Türkçe’de “Kurul” olarak kullanıldığını belirtmiş ve ikili ilişkilerin mükemmel düzeyde olmasına rağmen ekonomik ilişkilerin buna yakışır düzeye henüz ulaşamadığını dile getirmiştir. TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop ticaret hacminin 2018 yılında 43 milyon dollar olduğunu ifadeyle bu rakamın 100 milyona kadar artırma potansiyelinin mevcut olduğunu söylemiştir. Parlamentolar arasındaki ilişkilerin ileri düzeyde olduğunu vurgulayan TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop, buna iki ülkenin parlamentolar arası dostluk gruplarının sağladığı katkıların önemli olduğunun altını çizmiştir. Ayrıca, T.C. Başbakan Yardımcısı Sayın Hakan Çavuşoğlu’nun 2018 yılında Moğolistan’a gerçekleştirdiği resmi ziyarette mutabık kalınan projelerin uygulanacağına inandığını ifade etmiştir.

TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop ayrıca, THY konularını ele almış ve THY uçuş seferlerinin artması halinde Moğolistan’a yılda 75 bin yolcu taşıyacağını ifade etmiş, dolayısıyla turizm, ekonomik ve ticaret sektörlerinin gelişeceğini belirtmiştir. TBMM Başkanı Şentop yukarıda bahsedilen konu çözülürse Moğolistan tarafının Türkiye’ye önermekte olan Orkhun Abideleri Turist Kampının geliştirilmesi, serbest ticaret anlaşmasının yapılması için temel altyapı oluşacağını söylemiş ve hayvancılık, köyişleri, sağlık ve enerji gibi alanlara yatırım imkanının da artacağını öne sürmüştür.

Görüşmede, TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop TİKA’nın Moğolistan’a bugüne kadar 40 milyon doları aşan projeler uygulamış olduğunu, ileride de daha çok projelere imza atmak istediğini söylemiş, ayrıca, Türkiye’de Hükümet burslusu olarak eğitim gören Moğol öğrenciler sayısının artırılabileceğini ileri sürmüştür. Bunun dışında Türkiye ile Moğolistan arasındaki vize rejimi konusu üzerinde durmuş ve altı ay içinde 30 gün vizesiz giden süreyi 90’a çıkarabileceğini ifade etmiştir.

Moğolistan Meclis Başkanı Sayın G. Zandanshatar TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop’un önerdiği konularda işbirliği yapmak istediğini belirtmiş ve ticaret ve ekonomik ilişkiler dahil bilhassa turizm alanında izlenen politikayı bir noktada birleştirmek gerektiğini vurgulamıştır. Meclis Başkanı Sayın G. Zandanshatar THY’nın 500 koltuk sayısını 750-1000 olarak artırabileceğini ve havayolu iş birliği konuda görüşmeler gerçekleştirebileceğini ifade etmiştir. Ayrıca, Moğolistan Büyük Kuralı’nın yakın zamanda turizm alanındaki politikalarını onaylamayı planladıklarını anlatmış, dolayısıyla Orkhun Abideleri Turizm Kampının yapılması konusunda Türkiye ile iş birliği yapmaya devam edeceğini söylemiştir. Meclis Başkanı Sayın G. Zandanshatar görüşmede, Moğolistan’ın Türkiye ile köy işleri, gıda ve hafif sanayi konusunda işbirliği yapabileceğini ve Türkiye’ye gıda ve et ürünlerini ihraç edebileceğini de söylemiştir. Bunun dışında Darkhan Deri İşleme Fabrikasında görev yapacak iş gücünün ve insan kaynaklarının Türkiye’de özel kurslara katılarak uzmanlaştırılması ve teknik konusunda yardım talebinde bulunmuştur.

Büyük Kuralı Başkanı Sayın G. Zandanshatar TİKA vasıtasıyla Moğolistan’da uygulanan projelerin önemli olduğunu belirtmiş, ileride de Moğolistan’ın ihtiyaç duyulan sektörlerde TİKA’nın projelerinin devam edeceğine inandığını dile getirmiştir.

İki ülke arasında kurulan Sosyal Güvenlik Anlaşmasının Moğolistan Büyük Kuralı tarafından da onaylandığını açıklayan Meclis Başkanı Sayın G. Zandanshatar, iki ülke vatandaşlarının hayatında önemli katkı sağlayacak olan anılan anlaşmanın yakın zamanda TBMM tarafından da onaylanacağına olan inancını bildirmiştir. Görüşme esnasında Meclis Başkanı Sayın G. Zandanshatar Ural Altay Dil grubuna mensup ülkelerin parlamentolar arası iş birliği mekanizmasının oluşturmasına ilişkin öneride bulunmuştur. TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop anılan konunun kendi görev süresinde ele almaya gayret edeceğini dile getirmiştir.

İki ülke Meclis Başkanları resmi görüşmenin ardından basın bildirisinde bulunmuştur. TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop FETÖ terör örgütü konusunda Büyük Kuralı Başkanı Sayın G. Zandanshatar ile diğer yetkililerle görüş alışverişinde bulunduklarını bildirmiş ve iki ülkenin bu konuda aynı görüşte olduklarından memnuniyet duyduklarını ileri sürmüştür.

TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop başkanlığındaki heyet Moğolistan’a gerçekleştirmekte olduğu resmi ziyaret esnasında diplomatik ilişkilerin 50. Yılı ortak tasarımlı pulların açılış törenine iştirak etmişlerdir. TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop başkanlığındaki heyet ziyaret kapsamında TİKA tarafından yenilenen Moğolistan Başsavcılığı Arşivi’nin açılış törenine katılmıştır. Ayrıca, Moğolistan Cumhurbaşkanlığı Dil Kurulu’nun iş birliğinde TİKA tarafından yapılan “Moğolca Sözlük ve İmza Kılavuzu Basımı Projesi”nin açılış törenine de iştirak etmişlerdir.

TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop ayrıca Moğolistan Cumhurbaşkanı KH. Battulga tarafından kabul edilmiştir.

Kaynak: https://montsame.mn/en/read/196529
https://montsame.mn/en/read/196513
http://unuudur.mn/урал-алтайн-хэлний-бүлгийн-орнуудын-парламентын-хамтын-ажиллагааны-санаачилга-дэвшүүлэв/

Yayınlayan: Ulanbator Ticaret Müşavirliği