1 Ocak’tan itibaren, devlete ait her işletmenin resmi bir web sitesi olacak

03 Kasım 2020

Özbekistan Bakanlar Kurulu 30 Ekim tarihinde “Kamu iktisadi teşebbüsleri ve devlet üniter teşebbüsleri hakkında bilgi verme sisteminin iyileştirilmesine yönelik tedbirler hakkında” bir Karar kabul etti. Bu Karar’ın ardından %50 ve üzeri devlet payına sahip işletmelerin kurucuları, hissedarları ve iştirakçileri olan bakanlıkların ve kuruluşların resmi internet sitelerinde artık bu şirketlerin mali ve ekonomik faaliyetlerine ilişkin verileri yayımlanacaktır. Siteler ayrıca, işletmenin ana sermayesinin miktarını ve buradaki devlet payını, her çeyrek dönemde ve yıl sonunda bilanço ve mali sonuçlarını, üretim göstergelerini, işçi sayısını, işletmelerin yönetim ve kontrol organlarının bilgilerini sağlayacaktır. Ayrıca, 1 Ocak 2021’den itibaren, kamu iktisadi teşebbüslerinin resmi bir web sitesine olması zorunludur.
Web siteleri:

  • ekonomik, mali ve diğer istatistikler, yıllık iş planının üç aylık uygulaması ve stratejik hedeflerin göstergeleri yayımlanmalıdır;
  • Devlet Varlıkları Yönetim Ajansı özel bilgi sisteminde, üç ayda bir ve yıllık olarak (çeyrek sonundan sonraki 40 gün içinde, mali yılın 25 Şubatına kadar):

               - iş planı performans göstergeleri;
               - üretim tesislerinin kullanımı;
               - hedeflenen devlet fonlarına yönelik vergiler ve ödemeleri;
               - dış borç;
               - yatırım projelerinin yerelleştirme ve uygulama göstergelerini yerleştirecekler.

Web sitelerine ilişkin gereklilikler, ilgili bakanlıklar ve kurumlar tarafından ortaklaşa geliştirilen yönetmeliklerle düzenlenecektir. (Gazeta.uz)