Özbekistan, ülkede toplam 5.000 MW kapasiteli güneş enerji santralleri kurmayı planlıyor

06 Aralık 2020

Özbekistan, ülkede toplam 5.000 MW kapasiteli fotovoltaik santraller kurmayı planlıyor. Bu amaçla Enerji Bakanlığı tarafından Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın yardımıyla, doğrudan yabancı yatırım yoluyla uygulanacak olan bu projeler için yatırımcıların rekabete dayalı seçimine yönelik bir dizi önlem uygulanmaktadır.
2021'in sonunda Özbekistan'da iki adet 100 MW'lık PV enerji santralinin devreye alınması planlanmaktadır. Bu alanda Enerji Bakanlığı, Dünya Bankası Grubu üyesi olan Uluslararası Finans Kurumu'nun (IFC) katılımıyla, kamu-özel ortaklığı temelinde güneş enerjisi santrallerinin inşasına yönelik “Scaling solar” projesini uygulamaktadır. IFC, güneş enerjisi alanındaki projelerinin yapılandırılmasına ve ihale edilmesine yardımcı olması için baş danışman olarak görev almıştır.
2019 yılında Özbekistan'da IFC'nin desteğiyle 4 Ekim'de sonuçları açıklanan uluslararası ihalelerin ilk aşaması yapıldı.
İhale, Navoi bölgesindeki ilk 100 MW PV'nin inşası için yapıldı. İhale komisyonu, teklif sahiplerinin teknik ve ticari tekliflerini inceleme ve değerlendirme sonuçlarına dayanarak, üretilen elektriğin 1 kWh'ı başına 2,679 ABD senti tarifesiyle uluslararası ihalenin ilk aşamasının kazananı olarak BAE'den Masdar firmasını ilan etti.
Proje, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası'nın 5,1 milyon ABD Doları tutarında bir garantisi ve IFC'nin 41 milyon ABD Doları tutarındaki fonu ile finanse edilmektedir. Proje aynı zamanda Özbekistan'daki ilk Dünya Bankası garanti operasyonu olacaktır. (Uzdaily)